Case: Efter 40 år i Forsvaret: ”Det er egentligt ikke så forfærdeligt uden for hegnet”

For Anker blev drømmen om at blive mekaniker byttet ud med Forsvaret efter en veludført værnepligt. 40 år senere skulle han ud på det civile arbejdsmarked. Efter lang tids frustration fandt han endelig sin plads som lagerassistent i Bilka, hvor hans kompetencer fra Forsvaret nu kan komme i spil. 

Anker er 61 år. 40 år og 6 måneder arbejdede han i Forsvaret bl.a. med logistik, som hundefører og senere Medic (sygehjælper i Forsvaret) med udsendelser til Afghanistan og andre brændpunkter. Hele 21 gange er han hoppet på flyet til farligere himmelstrøg i landets tjeneste.

I dag er han psykisk skadet veteran. Han er ikke glad for store forsamlinger og små rum, og så skal han helst have opgaverne planlagt til punkt og prikke. Men det er ikke noget, han synes, samfundet skal blive bange for:

”Efter min tid i Forsvaret var der ikke mange, der ville have psykisk skadede veteraner, følte jeg. Når man begyndte at tale om det, blev folk nervøse. Når man slår op på nettet, står der også kun negative ting om skadede veteraner. Men vi er meget pligtopfyldende og loyale, og vi er gode til at løse problemer,” fortæller Anker Sewohl.

Det civile arbejdsmarked søgte ikke en psykisk skadet veteran

I 2017 bliver Ankers kontrakt i Forsvaret ikke forlænget. Dermed går han ufrivilligt på pension. Og den kommer med både en følelse af bitterhed og frustration:

”Jeg gav op i en lang periode. Jeg tænkte: ”Så kan det også bare være lige meget.” Herefter fandt jeg nogle småjobs i Forsvaret som konsulent, og så gik jeg og hyggede mig lidt i Hjemmeværnet. Så faktisk blev jeg bare låst fast i det militære miljø. Og det var jo ikke dét, der var meningen. Det fik mig til at stå i et tomrum,” siger Anker.

Heller ikke A-kassen synes at forstå den psykisk skadede veteran. Han forventes at søge job på linje med alle andre. I trods melder han sig derfor ud af systemet og går hjemme i stedet. Søgningen efter en indgang til det civile arbejdsmarked stopper for en tid.

Cabi arrangement for veteraner åbnede døren til Salling Group

Anker vil gerne have fokus på de positive historier. Og han er selv blevet én, for efter 40 år i Forsvaret dykkede han hovedkulds ned i et civilt arbejdsmarked, der ikke ville tage imod ham med åbne arme. Men situationen ændrede sig heldigvis, da Anker mødte Salling Group til et veteranarrangement i København i Cabi-regi.

”Jeg fandt Facebook-gruppen ”Fra brændpunkt til beskæftigelse – veteraner i job” gennem en veterankoordinator i Slagelse Kommune. Her så jeg, at Cabi afholdte et kaffemøde mellem veteraner og virksomheder hos Audi i København. Efter lidt pres fra konen og Veterancentret tænkte jeg, at nu kører jeg derhen. Det var et rigtig fint arrangement. Her faldt jeg i snak med én fra Salling Group, som tog rigtig godt imod mig. Hun var positiv med det samme, og det var hende, der ringede til Bilka i Næstved og fik mig til samtale dér,” siger Anker.

- Når man slår op på nettet, står der kun negative ting om skadede veteraner. Men vi er meget pligtopfyldende og loyale, og vi er gode til at løse problemer.

Anker Sewohl, veteran med 40 års erfaring fra Forsvaret

Fastansat lagerassistent

Nu er han fastansat lagerassistent og mere end glad for sit arbejde. Han møder ind tirsdag, onsdag og hver fjerde mandag. I alt 15,5 time om ugen, som aftalen løber lige nu. Og arbejdet i varemodtagelsen passer ham helt perfekt, for her får han brugt mange af de evner, som veteraner har:

”Alt bliver planlagt og tilrettelagt. Jeg skal have styr på tingene, inden jeg gør noget. Vi veteraner har også en stor pligtfølelse. Når man får en opgave, så fuldfører man den. Jeg har også en stor ordenssans og møder til tiden. Og det passer perfekt i mit nye arbejde,” fortæller Anker.

Han har desuden helt fra start været i dialog med Salling Group omkring sine udfordringer som psykisk skadet veteran. Her har åbenhed været i højsædet, så der har været klare linjer fra starten – fra begge parter.

”Jobbet har givet mig noget livsglæde igen”

Når man snakker med Anker, er der ingen tvivl om, at han er kommet styrket ud på den anden side af Forsvaret og ind på det civile arbejdsmarked. Hvor han før følte sig fanget i et tomrum derhjemme uden noget at give sig til, har han nu fået noget at stå op til:

”I Forsvaret siger man, at der er dem uden for hegnet og dem inden for hegnet. Men da jeg kom i Bilka blev jeg positivt overrasket. Det er egentligt ikke så forfærdeligt uden for hegnet. Det er jo bare et nyt miljø og jargon, man skal sætte sig ind i. Jobbet har givet mig noget livsglæde igen, det siger min kone også. Nu har jeg noget at stå op til, noget at se frem til, noget jeg skal. Nu går jeg ikke og hænger med næbbet og er negativ,” fortæller Anker.

Anker har selvfølgelig stadig sine begrænsninger som psykisk skadet veteran. I starten gik han fx i forsvarsposition, når han så personer fra lande, hvor han har været udstationeret. Men også det er blevet meget bedre nu. Han vil gerne udfordre sig selv og bekæmpe sine udfordringer. Og så har han en drøm om at få en smule kundekontakt på sigt:

”Det er meningen på sigt, at jeg skal arbejde i ”TO GO”. Det er et sted i varehuset, hvor folk henter deres varer. Det har jeg selv valgt, at jeg gerne vil prøve, så jeg får lidt kundekontakt,” afslutter Anker.

Ankers 3 gode råd til veteraner, som gerne vil ind på det civile arbejdsmarked

1. Benyt dig af arrangementer, hvor veteraner og virksomheder mødes. Kom nu ud til de møder. Gå rundt stille og roligt og snak med folk – og vær så ærlig om dine problemer. Hvis du har svært ved at komme afsted, så find én, du stoler på, og tag dem med.

2. At arbejde i det civile giver en helt anden livsglæde og indhold i dit liv. Du kommer ud i samfundet og blandt ”normale” mennesker. Det gav mig en helt anden livsglæde bare på få måneder. Inden var jeg parat til at kaste alt overbords.

3. Tag ét skridt ad gangen, og tag det som en udfordring. Måske går du to skridt frem og ét tilbage, men det er bedre end ingenting.

Ankers 3 gode råd til virksomheder, som overvejer at ansætte en veteran

1. Veteraner er loyale og pligtopfyldende medarbejdere. I har mulighed for at ansætte nogle mennesker, som virkelig udfører deres opgaver.

2. Veteraner er også medarbejdere med livserfaring. De har været ude i verden og gjort en forskel. Når man er udsendt, lærer man, at man ikke står over for et problem, men en opgave, der skal løses. Det er soldater eksperter i. 

3. Lav en forventningsafstemning med veteranen, især hvis de er skadet fysisk eller psykisk. Lav aftaler, og følg løbende op på dem. Aftalerne skal holdes, så det hele ikke løber af sporet, og filmen knækker. Her skal arbejdsgiveren være god til at sige ”Rolig nu, én ting ad gangen.” 


Vil du vide mere om veteraner og det civile arbejdsmarked?

Projekt

Om projektet (2017-2020)

Her kan du læse om baggrunden for projektet 'Veteraner i Job: Fra brændpunkt til beskæftigelse'.

Læs om projektet her
Case

Case: ”Det er godt at have noget at stå op til”

For nogle veteraner er vejen til det civile arbejdsmarked lang og hård. Det var den også for Flemming Vilhelmsen, hvor en udsendelse til Kosovo har sat sine spor. Men hos Huset Venture Nordjylland har han fundet et job, hvor han trives, og hvor der er plads til ham.

Læs case