Bente Nissen
Seniorkonsulent
Skånejob | Nydanskere og integration | Ungeindsatsen | Job og handicap | Kontanthjælpsmodtagere +30
2559 3364bn@cabiweb.dkViden og baggrund
Værktøjer til at rekruttere og samarbejde med nydanske medarbejdere
Alle medarbejdere er forskellige. De har forskellige kompetencer, udfordringer og mål. Her har vi samlet en række gode værktøjer til virksomheder, der ansætter eller åbner dørene for nydanske medarbejdere.
Værktøjskassen kan både bruges af ledere, mellemledere og kolleger i forberedelsen, ved introduktionen og undervejs i samarbejdet med nydanske medarbejdere.
I værktøjskassen bevæger I jer igennem fem faser i ansættelsen af en nydansker, og I kommer således igennem både behov, forberedelse, opstart, opfølgning og fastholdelse. Uanset, hvilken fase I befinder jer i, har I værktøjerne lige ved hånden.
Jobcenteransatte kan også bruge værktøjerne målrettet i samarbejdet med virksomhederne. Vi opfordrer til, at medarbejderne sætter sig grundigt ind i værktøjskassens delelementer, og bringer de værktøjer i anvendelse, der er mest relevante i samarbejdet med den konkrete virksomhed.
- Det kan ikke helt undgås, at man støder ind i små og større udfordringer i hverdagen, når man tager imod nydanskere på arbejdspladsen. Men den tid, man bruger på at komme fint fra start, kommer godt igen senere hen. Jeg ville gerne ha’ kendt til værktøjskassen, da vi startede med at tage flygtninge ind på vores virksomhed.
Marianne Pedersen, produktionsleder på Combi-Therm
Værktøjerne er udviklet som en del af Projekt Task Force til Industrien i et samarbejde mellem Industriens Fond, Cabi, Favrskov Kommune og Silkeborg Kommune.
Få overblik over de muligheder og ordninger, virksomheder har for at ansætte eller åbne dørene for nydanske medarbejdere i kortere eller længere perioder - og få indblik i økonomien bag. Læs om:
En god forberedelse og en god introduktion er genvejen til vellykkede forløb, når virksomheder rekrutterer arbejdskraft blandt nydanske borgere. Her finder du tips til, hvordan I kan gribe opgaven an på virksomheden. Læs om:
Nydanske medarbejdere skal udvikle de faglige kompetencer og blive bedre til det danske sprog, mens de er på virksomheden. Her får du tips og forskellige dialog- og kortlægningsværktøjer til at skabe tydelighed omkring den enkelte medarbejders mål, fremskridt og udviklingspunkter. Læs om:
Sikkerhed er et vigtigt tema på alle danske arbejdspladser. Men hvordan introducerer man nydanske medarbejdere, som har en anden sproglig og kulturel baggrund, til sikkerhedsrutiner og procedurer på virksomheden? Læs om:
Når man ansætter og samarbejder tæt med kandidater med en anden kulturel baggrund, kan det give nogle særlige udfordringer både i forhold til sproget og de kulturelle opfattelser, man har med sig.
Du kan her hente tips til, hvor de typiske misforståelser opstår (og hvorfor), og hvordan du som leder eller kollega kan understøtte den sproglige indlæring undervejs. Læs om:
Print en af de 4 plakater med tips til integration på arbejdspladsen
1. Forskellen på Ulla og Abdullah
2. Månedens medarbejder
3. Det er ikke så svært, som du tror
4. Når man har gået gennem syv lande
Værktøjerne er udviklet som en del af Projekt Task Force til Industrien i et samarbejde mellem Industriens Fond, Cabi, Favrskov Kommune og Silkeborg Kommune.
Vores rådgivere har stor indsigt og praktisk erfaring med medarbejdere med flygtningebaggrund. Kontakt rådgiverne og få en dialog om mulighederne på din virksomhed.
Bente Nissen
Seniorkonsulent
Skånejob | Nydanskere og integration | Ungeindsatsen | Job og handicap | Kontanthjælpsmodtagere +30
2559 3364bn@cabiweb.dkEa Nielsen
Souschef
Har bl.a. det overordnede ansvar for ekstern kommunikation, større projekter og fundraising.
4128 4126eni@cabiweb.dkTrine Rask Thomsen
Seniorkonsulent
Integration | Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere | Fastholdelse af medarbejdere | Formidling af lovstof | Negativ social kontrol | Småjob | Opkvalificering
2065 8697tri@cabiweb.dkUdbyderne af AMU-kurser har særlige tilbud til to-sprogede, som tager højde for de sproglige udfordringer, nydanske medarbejdere kan have.
Læs mere om AMU-uddannelser for to-sprogedeVirksomhedspraktik kan bruges som et led i en afklaring eller optræning af en borgers arbejdsmarkedsparathed. Virksomhedspraktik kan også bruges som et led i den uddannelsesrettede indsats.
Læs lovstoffetBording-virksomhed har skabt en arbejdsplads, hvor mere end hver femte medarbejder er mennesker med fysiske eller psykiske handicaps, fleksjobbere, udsatte unge eller tidligere langtidsledige. Det bringer virksomheden i spil til CSR People Prize 2022. Prisen uddeles ved Cabis Topmøde torsdag den 9. juni på Hindsgavl Slot ved Middelfart.
Cateringfirma fra Rødovre er med i finalefeltet om at vinde CSR People Prize 2022, der går til virksomheder, som tager et særligt socialt ansvar. Prisen uddeles ved Cabis Topmøde torsdag den 9. juni på Hindsgavl Slot ved Middelfart.
Viborg-virksomheden er med i finalefeltet om at vinde CSR People Prize 2022, der går til virksomheder, som tager et særligt socialt ansvar. Prisen uddeles ved Cabis Topmøde torsdag den 9. juni på Hindsgavl Slot ved Middelfart.
Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.
Læs mere{{TEASER}}
{{DATE}}, {{ADRESS}}
{{EXTRADATES}}
{{NAME}}
{{JOBTITLE}}