Kulturmøder på arbejdspladsen

Når man rekrutterer og arbejder sammen med medarbejdere med andre kulturelle baggrunde, kan man møde anderledes måder at tænke og forstå verden på. Det betyder, at du også selv skal være opmærksom på din egen kultur og forståelse af verden omkring dig.

Herunder finder du korte videoer, der illustrerer nogle af de mest almindelige misforståelser, der kan opstå i mødet med medarbejdere med en anden kulturel baggrund. Filmene sætter spot på:

  • Forskellige opfattelser af tid
  • Selvstændighed på jobbet
  • Private ærinder i arbejdstiden
  • Andre uskrevne regler på arbejdspladsen.

Brug filmene til at blive opmærksom på typiske faldgruber, så I kan løse mulige misforståelser og konflikter, inden de vokser sig store. Klik på billedet på videoen for afspilning.

Uskrevne regler på arbejdspladsen

I Danmark er der ofte kort vej fra produktionshallen til hjørnekontoret. I andre lande kan man opleve et langt større hierarki på arbejdspladsen, hvor man langtfra er dus med chefen. Derfor kan man som nydansker komme i tvivl om:

  • Hvorfor spørger chefen ind til min familie?
  • Er jeg tvunget til at arbejde over, hvis chefen spørger?
  • Må jeg sidde ved det samme bord som chefen i kantinen?

Filmen giver nogle gode tips til, hvordan man som nydansk medarbejder bedre kan forstå de uskrevne regler og kulturelle fartbump, man kan møde, når man lige er startet på en ny arbejdsplads i Danmark.

 

Video åbner i YouTubeplayer

Når Mohammad kommer for sent ...

Vi kan have meget forskellige opfattelser af tid afhængigt af, hvor i verden vi er fra.

Det kan fx vise sig ved

  • hvor acceptabelt det er at komme for sent
  • hvad man gør, hvis man kommer for sent
  • hvor hurtigt man fysisk bevæger sig på arbejdspladsen.

I denne video kan du blive klogere på, hvad du kan gøre, hvis du oplever, at en nydansk kollega ofte kommer for sent eller har en helt anden opfattelse af tid, end du er vant til, og det forventes på arbejdspladsen.

Når Ahmed sætter sig ned ...

Hvad sker der egentlig, når nydanske medarbejdere udviser en anden form for selvstændighed, initiativ og respekt, end man generelt er vant til på en dansk arbejdsplads? Det betaler sig at være nysgerrig på årsagen, når du ikke forstår, hvorfor en medarbejder og kollega gør, som han gør. Så kan I undgå mange misforståelser og konflikter.

Få tips til hvad du kan gøre i filmen her:

Når Yousefs familie ringer - igen ...

Yousef er en dygtig medarbejder. Han bliver ofte ringet op af venner og familiemedlemmer på jobbet, og du er ved at blive godt og grundig irriteret over, at han sådan tilsidesætter arbejdet på grund af private anliggender. Men hvorfor bruger Yousef egentlig så meget tid på telefonen med sin familie? Og hvorfor kan det give konflikter, når en kollektivistisk kultur møder en individualistisk dansk kultur?

Se filmen her og bliv klogere på, hvordan du kan håndtere situationen:

Metode og værktøj

Sprog og kultur: Undgå misforståelser og konflikter

Misforståelser kan let opstå, når sproget stadig kan være en udfordring, og når forskellige kulturer og måder at tænke på mødes på arbejdspladsen.

Se værktøjerne for sprog og kultur
Viden og baggrund

Sprog på arbejdspladsen

I kan opleve sproglige udfordringer, når I samarbejder med en ny medarbejder fra et andet land, som stadig er ved at lære det danske sprog. Her får du tips til, hvad I kan gøre for at hjælpe nydanskerens sprog på vej og dermed undgå nogle af de fejl og misforståelser, der vil opstå i dagligdagen.

Læs mere om sprog på arbejdspladsen