
Opret en socialøkonomisk virksomhed
Hent inspiration til at oprette en socialøkonomisk virksomhed.
Viden og baggrund
Socialøkonomi
Antallet af socialøkonomiske virksomheder i Danmark vokser. En socialøkonomisk virksomhed bruger sit overskud til at hjælpe på et menneskeligt og samfundsmæssigt plan, fx ved at etablere arbejdspladser til udsatte. Kom godt i gang med at drive socialøkonomisk virksomhed med den viden, vi har samlet på disse sider.
Regeringens definition af en socialøkonomisk virksomhed er følgende:
”En privat virksomhed, der driver erhverv med det formål – gennem sit virke og indtjening – at fremme særlige sociale og samfundsgavnlige formål.”
En socialøkonomisk virksomhed er en såkaldt ”not–for–profit” virksomhed, der er kendetegnet ved, at den:
I erkendelse af, at den offentlige sektor ikke magter at løse de samfundsmæssige udfordringer alene, involveres private virksomheder, frivillige organisationer m.fl. i partnerskaber og netværkskonstruktioner i opgaveløsningen.
Socialøkonomiske virksomheder kan derfor spille en vigtig rolle i sikringen af fremtidens velfærd, blandt andet ved at bidrage til realiseringen af fleksjob på få timer, såkaldte små fleksjob, som kommunerne skal etablere.
Rimelighedskravet i beskæftigelseslovgivningen fastlægger en øvre grænse for andelen af ansatte i en privat virksomhed, der kan modtage løntilskud eller virksomhedspraktik.
Kravet betyder, at en privat virksomhed må have én person i løntilskud eller virksomhedspraktik for hver femte ordinært ansatte.
Har virksomheden flere end 50 medarbejdere, må virksomheden have en person i løntilskud eller virksomhedspraktik for hver 10. ordinært ansatte udover de første 50. Læs vejledning om løntilskud
Skånejob (løntilskud til førtidspensionister) er fra 1. januar 2020 permanent undtaget fra rimelighedskravet. Læs mere om skånejob
Inden du giver dig i kast med socialøkonomi, skal du overveje finansiering og økonomi. Som udgangspunkt er socialøkonomiske virksomheder ikke offentligt støttet, men der findes fonde og puljer, der støtter op om feltet.
Her finder du et overblik over nogle af de fonde, der findes.
Du skal være opmærksom på, at ikke alle af de nævnte fonde primært har fokus på socialøkonomi. Dog udelukker de det ikke, da det handler om værdien af din idé.
Den sociale kapitalfond er en venturefond med kapital og kompetencer for sociale vækstvirksomheder.
Den Sociale Kapitalfond kan bidrage som fast sparringspartner og indgå i din virksomheds bestyrelse. De følger altid løbende op på investeringer og måler fremskridt i forhold til de sociale og forretningsmæssige mål.
Læs mere om Den Sociale Kapitalfond
Innovationsfonden skal støtte nye ideer hos små og mellemstore virksomheder, iværksættere og forskere.
Formålet med puljen er at skabe vækst, øge beskæftigelsen og fleksibiliteten så flere typer omkostninger ville kunne dækkes.
Innovationsfonden investerer i start-up virksomheder med nye og spændende udviklingsideer samt forskere og iværksættere med kommercielt lovende ideer med et evt. markeds- og vækstpotentiale.
Læs mere på innovationsfondens hjemmeside
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse råder over midler fra EU’s strukturfonde samt midler til decentral erhvervsfremme og turisme.
Målet er at styrke virksomhedernes produktivitet, konkurrenceevne og internationalisering gennem en effektiv, sammenhængende og lokalt forankret erhvervs- og turismeindsats med udgangspunkt i virksomhedernes behov, muligheder og udfordringer i alle dele af Danmark.
Læs mere her
Den landsdækkende forening Sociale Entreprenører i Danmark (SED) har samlet en oversigt over puljer og fonde i Danmark, hvor der kan søges midler til socialt iværksætteri.
Se listen her
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har flere formål. De skal øge fokus på, hvilke store muligheder de 17 Verdensmål giver de danske virksomheder. Herved skal danske virksomheder blive førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift.
Desuden ønsker Rådet at skabe dialog mellem virksomheder og interessenter på netop dette område.
Viden og rådgivning for socialøkonomiske virksomheder om:
Se mere hos Kooperationen
Kontakt vores eksperter på området:
Signe Bloch-Krarup
Chefkonsulent
Hjælper virksomheder med socialt ansvar og CSR | Projektledelse | Procesfacilitering | Bæredygtig ledelse | Bæredygtig virksomhed | Socialøkonomi
2227 5629sb@cabiweb.dkJakob Nørgaard Bentsen
Konsulent
Plads til ledige fra kanten i den grønne omstilling | Socialøkonomiske virksomheder (SØV) | Evalueringer og målinger i beskæftigelsesindsatser
2225 3236jab@cabiweb.dkHvis du som virksomhed tager socialt ansvar og skaber arbejdspladser til ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, så arbejder du allerede med FN's Verdensmål 8.
Læs om Verdensmål 8 herMennesker med en kognitiv funktionsnedsættelse har sværere ved at komme i job end personer med en fysisk funktionsnedsættelse. Med de handicapkompenserende ordninger er der ellers mange muligheder for at give dem den rette støtte. Læs om, hvorfor du som jobcentermedarbejder skal bruge ordningerne til denne gruppe.
Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.
Læs mere{{TEASER}}
{{DATE}}, {{ADRESS}}
{{EXTRADATES}}
{{NAME}}
{{JOBTITLE}}