- Forside
- Temaer
- Sygedagpenge
- Opfølgning i sygedagpengesager
Opfølgning i sygedagpengesager
Intentionen med sygedagpengeindsatsen er at understøtte en hurtig og sikker tilbagevenden til arbejdsmarkedet efter sygdom gennem en aktiv beskæftigelsesindsats.
Nedenfor gennemgås sygedagpengeforløbet ud fra:
- Visitationskategorier
- Opfølgning
- Aktive tilbud
- Revurdering – forlængelse eller jobafklaringsforløb?
Har du spørgsmål til opfølgning i sygedagpengesager, finder du kontaktoplysninger nederst på siden - gratis service for jobcentre.
Visitationskategorier
Indgangen til indsatserne i jobcentret er visitationen. I visitationen sker den første kategorisering af den sygemeldte. Hyppigheden og rammerne for opfølgningen er afhængig af, hvilken visitationskategori den sygemeldte placeres i.
Der skelnes mellem visitationskategori 1, 2 og 3. Der skal ved hver opfølgning tages stilling til, hvilken kategori borgeren tilhører.
Der visiteres i tre kategorier:
- Kategori 1:
Forventet raskmelding inden for otte uger fra første fraværsdato. Der visiteres på baggrund af borgerens oplysningsskema. - Kategori 2:
Forventet sygemelding i over otte uger, men med et klart og forudsigeligt behandlingsforløb. - Kategori 3:
Uafklaret sygdomsperiode ved diffus uafklaret sygdom og/eller udfordringer ud over sygdom.
Læs mere om de tre visitationskategorier
Opfølgning
Når formålet er hurtigst mulig tilbagevenden til arbejdsmarkedet, er der et naturligt fokus på sager med over otte ugers varighed.
Det medfører, at opfølgningen på kategori 1-sager kan ske digitalt, mens det for både kategori 2- og 3-sager gælder, at:
- den sygemeldte skal have været hos egen læge inden første samtale i jobcentret. Læs om samtalen
- første opfølgningssamtale skal afholdes i jobcentret efter senest otte ugers sygemelding.
- der skal foregå opfølgning hver fjerde uge ved personligt fremmøde.
- den sygemeldtes virksomhed eller sygemeldte selv kan anmode om en ekstra tidlig indsats. Se Fast track
For kategori 2-sager er der fokus på en arbejdspladsbaseret indsats med henblik på tilbagevenden til job. Det kan man gøre via den såkaldte TTA-trappemodel, hvor jobcentret og den sygemeldte ved hver opfølgning skal indgå den højest mulige aftale på trappen.
For kategori 3-sager er der fokus på en tværfaglig og helhedsorienteret indsats. Derfor skal sagen forelægges for rehabiliteringsteamet senest fire uger efter visitation. Der skal endvidere udarbejdes en rehabiliteringsplan (link), som evt. kan tage afsæt i den lægelige vurdering, der er indhentet inden første opfølgning.
Rehabiliteringsteams, der behandler sygemeldte i kategori 3, kan både være særligt nedsatte rehabiliteringsteams, eller en del af de allerede nedsatte teams, der blev etableret i forbindelse med reformen af førtidspension og fleksjob.
Læs mere om rehabiliteringsteams
Aktive tilbud
For både kategori 2- og 3-sager gælder det, at jobcentret kan give sygemeldte aktive tilbud efter Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats, hvis det kan fremme arbejdsfastholdelse og en hurtigere tilbagevenden til arbejdet.
Læs om afprøvning i virksomheder
Jobcentrene har meget vide rammer for at give tilbud, og tilbuddene kan gives på ethvert tidspunkt i sygeperioden. Det er derfor vigtigt, at sygedagpengemedarbejderen har et godt overblik over relevante tilbud for målgruppen på tværs af kommunen, da der kan være tilbud i blandt andet socialforvaltning og sundhedsforvaltning, der kan være relevante at give til sygemeldte.
Varigheden af tilbuddene fastsættes ud fra den sygemeldtes behov. Der kan derfor være tale om varierende timetal over sygedagpengeperioden – eventuelt helt ned til en enkelt time om ugen i en periode.
Revurdering – forlængelse eller jobafklaringsforløb?
Kategori 2- og 3-sager skal revurderes efter 22 uger. Her skal jobcentret vurdere, om sygedagpengene kan forlænges.
Hvis sagen ikke kan forlænges på sygedagpenge jf. reglerne, overgår den sygemeldte til et jobafklaringsforløb. Sagsbehandler skal sammen med borgeren udarbejde en sag til rehabiliteringsteamet, som har fokus på beskæftigelsesmål og borgerens ressourcer.
Sagen skal forelægges rehabiliteringsteamet senest fire uger efter visitation til jobafklaringsforløb. Et jobafklaringsforløb kan maksimalt vare to år.
Vidste du, at...
Vi tilbyder en række kurser til dig, der er ansat i kommunen indenfor
Jobfokus i samtalen | Skriftlighed for virksomhedskonsulenter | De handicapkompenserende ordninger | Jobafklaringsforløb | Og mange flere... Find dit kursus
Visitationskategorier
I sygedagpengesager anvendes en model med tre kategorier for visitation af sygedagpengemodtagere. Her er fokus på sager med over otte ugers sygemelding. Læs mere om visitationskategorierSamtalen er vigtig for forløbet
Perspektivet i opfølgningssamtalerne bør hele tiden være tilbagevenden til arbejde eller arbejdsmarked. Om opfølgningssamtalerTrappemodellen
Trappemodellen for kategori 2-sager skal sikre, at den sygemeldte kommer hurtigst muligt tilbage i job eller bliver raskmeldt. Læs om trappemodellenAfprøvning i virksomheder
Afprøvning i virksomheder er et led i at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Om afprøvning i virksomhederForlængelsesreglerne
Sygedagpengeretten gælder i udgangspunktet i de første 22 uger. Længerevarende sager skal derfor revurderes efter 22 uger. Om forlængelsesreglerneJobafklaringsforløb
Et forløb med jobafklaring kan højst vare to år. Borgeren skal inddrages i at udarbejde forløbet og får under forløbet en ydelse på kontanthjælpsniveau. Mere om jobafklaringsforløbLOVSTOF
Lovstof på sygedagpengeomådet
Som hovedregel skal man opholde sig lovligt i Danmark, og ens indtægter skal beskattes her i landet. Man kan i særlige tilfælde være berettiget til sygedagpenge fra Danmark, selv om man opholder sig i udlandet. Se lovstofSPØRG CABI
Har du spørgsmål?
Så spørg Cabi!
| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på Finansloven |