Investeringsstrategi er god økonomi

Ledige på kanten af arbejdsmarkedet har brug for en sammenhængende og langsigtet indsats for at komme i job. Til gengæld er det win-win for både borger og kommune, når det lykkes. Derfor giver det god mening for kommuner at anlægge langsigtede investeringsstrategier i beskæftigelsesindsatsen.

Det kræver en målrettet og helhedsorienteret tilgang til opgaven at flytte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet tættere på job, og der skal være et klart fokus på resultaterne af indsatsen. Det er ifølge Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker ved CARMA – Center for Arbejdsmarkedsforskning under Aalborg Universitet blandt de afgørende elementer der skal til for at skabe en effektiv beskæftigelsesindsats.

For at kunne sikre den kontinuerlige indsats, der kan få flere borgere væk fra offentlig forsørgelse, er flere kommuner derfor begyndt at udse sig områder, hvor de investerer målrettet i en bedre beskæftigelsesindsats. Fx fleksjob, sygedagpenge eller kommunens virksomhedsservice

Tænk langsigtet og helhedsorienteret

Ifølge Thomas Bredgaard er der en række afgørende elementer, som skal opfyldes for at skabe en effektiv beskæftigelsesindsats, og det er elementer, som taler for langsigtede investeringer på området.

  • Politisk ejerskab, som sikrer opbakning og ressourcer.
  • Langsigtet perspektiv – gevinsten høstes på den lange bane.
  • Helhedsorienteret og tværfagligt samarbejde på tværs af sektorer.
  • Borgeren i centrum for indsatsen.
  • Virksomhedsrettede ordninger - godt samarbejde med virksomhederne.

Se eksempler på investeringsstrategier

Cabi har i 2016 undersøgt, hvordan en række kommuner har arbejdet med investeringsstrategier på forskellige områder i beskæftigelsesindsatsen.

Fælles for dem er, at investeringsstrategierne har været med til at få flere ledige på kanten af arbejdsmarkedet i job samtidig med, at kommunerne sparer penge på udgifterne til offentlig forsørgelse.

Her på siden vil vi løbende offentliggøre cases, som beskriver, hvordan kommunerne arbejder med investeringsstrategier.

Vil du vide mere om investeringsstrategi?

Kontakt Ella