Når en borger sygemelder sig på baggrund af psykiske lidelser
Der er grund til at være særlig opmærksom, når du som sygedagpengemedarbejder arbejder med borgere, der er sygemeldte af psykiske årsager eller med funktionelle lidelser. Der kan være risiko for, at sygemeldingerne bliver langvarige, og i værste fald kan borgeren miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Psykiske lidelser som angst, depression og stress påvirker både sociale funktioner og arbejdsevne.
Ofte får den sygemeldte problemer med at udføre mentalt krævende opgaver, opgaver med korte deadlines og svært ved at indgå i social interaktion i forbindelse med sine arbejdsopgaver. Dertil kommer, at de fleste vil blive hurtigt udtrættet og får behov for flere pauser og kortere arbejdsdage.
INSPIRATION
Få inspiration til opfølgningssamtaler - Projekt LUCA
Hovedfokus for kompetenceudviklingen i Projekt LUCA var sagsbehandlernes opfølgningssamtaler med de sygemeldte borgere, specielt de borgere, der er sygemeldte af psykiske årsager
Læs Projekt LUCA's metodebeskrivelse i forhold til opfølgningssamtalen. Projektet er evalueret af Rambøll.
Den tilpassede indsats
Når en borger er sygemeldt på baggrund af psykiske lidelse, vil der ofte være behov for, at sygedagpengemedarbejderen tilpasser sin indsats, så den matcher borgerens funktionsniveau.
Læs mereNår borgerens skal tilbage efter sygemelding af psykiske årsager
Det handler ikke bare om, hvornår borgeren skal starte, men ligeså vigtigt om hvordan. Derfor er det vigtigt i samarbejde med sygemeldte og arbejdsgiver at lave en plan for tilbagevenden.
Læs mereBrug for råd og sparring om sygedagpenge?
Tag fat i Anne Brændbyge og få svar på dine spørgsmål. Gratis service for jobcentermedarbejdere.
Anne Brændbyge
Sygedagpenge | Fleksjob | Job og handicap | Ressourceforløb | Rehabiliteringsteams | Tværfagligt samarbejde | Fortolkning og formidling af lovstof