
- Forside
- Brug Cabi
- Publikationer
- Virksomhedernes behov for og erfaringer med substitutionsstrategier
Oktober 2023
Virksomhedernes behov for og erfaringer med substitutionsstrategier
Danske virksomheder har igennem flere år oplevet mangel på arbejdskraft. De mange forgæves rekrutteringer betyder, at virksomhederne må afvise ordrer – det koster på både omsætning og vækst. Samtidig står 150.000 udsatte ledige på kanten af arbejdsmarkedet og udgør et uudnyttet potentiale. Forskning viser, at selv få lønnede timer gavner både den ledige og arbejdsmarkedet. Ved at omfordele opgaver i stedet for at fastholde stillingsbetegnelser kan virksomheder bedre udnytte arbejdskraften. Rapporten undersøger, hvordan virksomheder kan bruge substitution og lønnede timer til at løse rekrutteringsudfordringer og styrke arbejdsmiljøet.
Rapport udarbejdet for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse oktober 2023 af Cabi.

1. Baggrund og resumé
1.1 Baggrund
Det danske arbejdsmarked har over en længere periode været præget af høj
beskæftigelse 1, lav ledighed og mange ledige stillinger. Dette øger virksomhedernes konkurrence om arbejdskraft og gør det sværere at rekruttere medarbejdere med de rette kvalifikationer. Flere og flere virksomheder på tværs af brancher oplever i forlængelse heraf produktionstab 2.
Og der er ikke tale om et forbigående fænomen. Prognoser på arbejdsmarkedet viser, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte 3 i 2030. Det skaber stærkere grobund og øget motivation for at gå nye veje i rekrutteringen.
I 2024 planlægger Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse at udmønte op mod 90 mio. kr. til indsatser under indsatsområdet for social inklusion. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ønsker herigennem at igangsætte en indsats, der på mest effektiv vis får flere udsatte ledige i beskæftigelse og dermed imødekommer virksomhedernes mangel på arbejdskraft.
Regeringens nedsatte reformkommission beskriver, at der i de senere år har været en bevægelse i gang, hvor lønnede timer i højere grad er et centralt redskab i beskæftigelsesindsatsen for udsatte ledige, men at der samtidig stadig er et stort, uudnyttet potentiale.
Arbejdsmarkedsforskning og erfaringer viser, at indsatser på ordinære arbejdspladser med rigtige opgaver, lønnede timer samt kollegaskab øger borgerens tilknytning til arbejdsmarkedet.
Ligeledes viser erfaringer, at med det rette set-up kan rekrutterede ledige fra kanten af arbejdsmarkedet udgøre en ressource for virksomheder, som kan medvirke til at sikre, at de kan overkomme den vækstbarriere, der er ift. mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Udover at substitution kan gøre det muligt for virksomheder at finde arbejdskraft, kan det også betyde, at virksomheder står bedre ift. krav og forventninger om dokumentation af virksomheders bæredygtighed, herunder social bæredygtighed. Social inklusion – herunder substitution – kan således blive en forretningsfordel for de virksomheder, der arbejder strategisk med området på en måde, hvor social ansvarlighed og god bundlinje går hånd i hånd.
1.2 Resumé
Igennem flere år har manglen på arbejdskraft præget dansk erhvervsliv. Virksomhederne oplever mange forgæves rekrutteringer og opgiver at besætte i tusindvis af stillinger. Konsekvensen er, at ordrer må afvises – og det koster både omsætning og vækst.
Samtidig er der stadig i alt ca. 150.000 ledige, der betegnes som værende på kanten af arbejdsmarkedet, men som udgør et uudnyttet potentiale. Arbejdsmarkedsforskning viser, at selv få timer med løn giver langsigtede positive effekter for udsatte ledige, der oplever at blive inkluderet i et arbejdsfællesskab, samtidig med at de kan udgøre en ressource for virksomheder.
Ansættelse af udsatte ledige med henblik på substitution af opgaver mellem medarbejdere, hvor der ses på opgaveløsning frem for på stillingsbetegnelser, er således et vigtigt redskab til at løse noget af manglen på arbejdskraft og bidrage til øget fleksibilitet for virksomheden.
Der er store forskelle på brancher (og i virksomheder), når det kommer til, i hvor høj grad de tænker i deltidsbeskæftigelse fremfor i fuldtidsstillinger. Der er derfor behov for øget informering, rådgivning og konkrete indsatser for, at danske virksomheder i højere grad kan benytte sig af mulighederne. Indeværende analyse identificerer en række virksomme elementer, der er til stede i de virksomheder, hvor rekruttering af udsatte ledige i substitution fungerer:
- Forretningsmæssigt skal det give afkast på bundlinjen
- Ledelsen skal sætte rammerne og retningen
- Virksomheden skal kunne tænke i opgaver i stedet for i stillinger
- Aktive kulturbærere understøtter virksomhedens inklusionsparathed
- Det gode samarbejde med jobcenteret.
Virksomheder, der rekrutterer fra kanten og anvender substitution, peger på følgende gevinster:
- De får løst noget af deres mangel på arbejdskraft
- De processerer flere ordrer, ved at ansatte i få timer løser delopgaver
- De oplever, at forberedende arbejde, udført af ansatte i få timer, frigør tid for øvrige fagprofessionelle
- Større fokus på socialt ansvar og et rummeligt arbejdsmiljø har positiv afsmittende effekt i form af lavere sygefravær for den samlede medarbejdergruppe
- De sparer på udgifter til rekruttering ved at indgå i samarbejde med lokale jobcentre
- De får et ry og et rygte, der gør det nemmere at tiltrække faglig kvalificeret arbejdskraft
- De motiverer og fastholder nøglemedarbejdere med særlig interesse for social ansvarlighed og udvikler lederkompetencer
- De har lavere personaleomsætning, da ledige fra kanten har længere ansættelsesperioder.
Endelig kan større fokus på social inklusion hjælpe virksomhederne ift. de stigende EU-krav til ESG-dokumentation, hvor også det sociale aspekt (S’et i ESG) forventes at komme til at fylde mere i de kommende år.
2. Formål med analysen og læsevejledning
Indeværende analyse vil afdække, hvordan man bedst kan implementere en virksomhedsrettet indsats, hvor man ønsker at få flere udsatte ledige i lønnede timer hos virksomheder, herunder hvordan substitution og substitutionsstrategier gennem ansættelse af borgere fra kanten af arbejdsmarkedet kan være en måde at løse rekrutteringsmæssige udfordringer på og skabe et produktivt arbejdsmiljø.
Analyserapporten skal ses som et supplement til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses planer om udmøntning af op mod 90 mio. kr. til indsatser under indsatsområdet for social inklusion i 2024.
I tillæg til denne analyse er der udarbejdet tre cases i form af videopræsentationer, der omhandler konkrete virksomhedseksempler på indsatser, der har haft succes med at fremme arbejdet med substitution og ansættelse af udsatte målgrupper.
2.1 Læsevejledning
Analyserapportens opbygning er valgt ud fra temaer, der er aftalt med Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses sekretariat. Der kan være flere forskellige typer af interessenter og interesseområder i relation til indeværende rapportering, så selvom det giver mening at læse analysen i sin helhed, så er det også muligt blot at dykke ned i separate afsnit.
I forhold til omdrejningspunkterne og forståelse for temaerne i analysen foreslås det dog, at man bør læse afsnit 3, der omhandler målgruppe- og begrebsafklaring. Ønskes der herefter konkrete eksempler på virksomheders behov og motivation for at arbejde strategisk med substitution, samt hvad virksomheder, der har haft succes hermed, har gjort, kan der evt. springes frem til afsnit 8.
Afsnit 4 er et review over en række afgørende studier i relation til beskæftigelsesindsatsen i Danmark og i udlandet. Fokus er lagt på at uddrage virkningsfulde tiltag og indsatser i relation til social inklusion via brug af substitution og lønnede timer.
Afsnit 5 giver et indblik i, hvilke brancher der er særligt ramt af arbejdskraftmangel og derfor kan have interesse i mulighederne for at tænke i rekruttering fra kanten og substitution.
I afsnit 6 ses der nærmere på, hvilke typer opgaver der kan være interessante for virksomhederne at indtænke i en substitutionstilgang. Ligeledes ses der på, hvilket match dette kræver samt eventuelle kompetence- og opkvalificeringsbehov.
Afsnit 7 afdækker, hvilke barrierer virksomhederne kan opleve ift. rekruttering af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Afsnit 8 er en analyse af, hvilke substitutionsstrategier og -modeller der sætter virksomheder i stand til at overkomme eventuelle barrierer og få succes med inklusion af arbejdskraft fra kan- ten af arbejdsmarkedet.
Afsnit 9 udgør den opsamlende konklusion samt anbefalinger til, hvordan virksomheder kan komme i gang med at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet og i højere grad anvende en tilgang med lønnede timer og substitution.
Endelig perspektiveres der i afsnit 10 til, hvorledes analyserapportens konklusioner og anbefalinger spiller sammen med andre erhvervsfremmeindsatser i Danmark.
3. Målgruppe- og begrebsafklaring
3.1 Virksomheder med mangel på (faglært) arbejdskraft
Både store og små virksomheder kan gøre brug af substitutionsstrategier, men en virksomheds størrelse og tilgængelige ressourcer har betydning for, hvordan substitution kan foregå i praksis, samt hvilke barrierer der opleves. I nærværende analyse fokuseres der primært på danske små og mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte (SMV’er), der oplever vanskeligheder ved at rekruttere arbejdskraft.
De stillinger, som virksomhederne har svært ved at rekruttere til, spænder bredt, men er ofte faglært eller ufaglært arbejdskraft med specialkompetencer og tekniske færdigheder. Manglen på faglærte drives i disse år af, at store generationer, hvoraf ca. 40% er faglærte, forlader arbejdsmarkedet og erstattes af mindre generationer, hvoraf blot ca. 25% har en faglært uddannelse4. Omfanget af virksomhedernes mangel på arbejdskraft5 skaber stærke incitamenter og stor interesse for at gå nye veje i rekrutteringsarbejdet.
3.2 Personer på kanten af arbejdsmarkedet
Substitutionsmetoder og småjob er relevante tilgange ifm. rekruttering og inklusion af den ledige arbejdskraft, der befinder sig på det, vi i denne analyse kalder ”kanten af arbejdsmarkedet”.6
Kanten af arbejdsmarkedet rummer en meget forskelligartet gruppe af mennesker, hvor det grundlæggende fælles forhold er, at man ikke er selvforsørget gennem beskæftigelse og derfor modtager offentlig forsørgelse. Her er der tale om mennesker, der typisk også har andre udfordringer end ledighed. Disse udfordringer kan være af social, fysisk eller psykisk karakter.
Det er imidlertid ikke alle ledige og offentligt forsørgede, der kan siges at være på kanten. Ledige på a-dagpenge eller sygedagpenge i op til 22 uger og SU-modtagere indgår som udgangspunkt ikke i gruppen.
Meget hyppigt ligger der en bestemt hændelse eller livssituation til grund for, at mennesker befinder sig i ledighed og på kanten. I andre tilfælde kan ledighed have affødt en bestemt livssituation, der har vanskeliggjort tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Der kan fx være tale om sociale udfordringer, fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, misbrug, ensomhed, sproglige udfordringer eller andet, der sætter en ung eller voksen i en udsat position.
En anden hyppig årsag eller medårsag er manglende faglige kvalifikationer. Indførelsen af ny teknologi har ført til, at mange job forsvinder, og at nye kommer til. Kravet til omstillingsparathed kan være særligt udfordrende for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet7. På 20 år er mere end 300.000 ufaglærte job forsvundet8.
I alt er der ca. 150.000 ledige, der betegnes som værende på kanten af arbejdsmarkedet9. Dette tal inkluderer alle borgere, der modtager offentlig forsørgelse inden for ydelseskategorierne:
- Kontanthjælp (ledige over 30 år uden ret til a-dagpenge)
- Uddannelseshjælp (unge ledige under 30 år og uden en uddannelse)
- Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse mv. (ledige borgere omfattet af integrationsloven)
- Jobafklaringsforløb (borgere sygemeldt i mere end 22 uger uden ret til sygedagpenge)
- Revalidering (ledige med begrænset arbejdsevne og behov for omskoling)
- Ressourceforløb (ledige med behov for længerevarende hjælp og støtte grundet komplekse problemer)
- Ledighedsydelse (ledige visiteret til fleksjob).
Det er vigtigt at holde sig for øje, at selvom lovgivning og andre systemer (herunder denne analyse) placerer mennesker i forskellige grupper, så har alle vidt forskellige forudsætninger, udfordringer og potentialer for at bidrage på arbejdsmarkedet. For nogle på kanten vil den rette tilgang og støtte – ofte i kombination med oplæring eller opkvalificering – kunne føre til, at den ledige fra kanten over tid udvikler sig til en fuldtidsmedarbejder. For andre vil der være udfordringer, der gør, at et job på nedsat tid eller med særlige skånehensyn på sigt er det fulde potentiale.
3.3 Substitution
Omdrejningspunktet i indeværende analyse er, at faguddannede nøglemedarbejdere i mange virksomheder løser opgaver, der i stedet kunne løses af ledige fra kanten – fx en ung, én i fleksjob, en praktikant, en flygtning eller én med nedsat arbejdsevne, der kommer i virksomheden få timer om ugen. Det kan fx være opgaver, der ikke bliver løst i dag, eller simpelthen opgaver, som virksomheden har svært ved at finde egnede og faste medarbejdere til at løse.
Ved at rekruttere med substitution for øje får virksomheden løst disse opgaver – og får samtidig frigivet faguddannede arbejdsressourcer, der kan bruges smartere.
Indeværende analyses definition af substitution er i tråd med den definition, der angives i rapporten Substitution i job & kompetencer – Ny viden fra praksis og forskning om muligheder for virksomheder (2020) af Pluss Leadership A/S og Center for Arbejdsmarkedsforskning Aalborg Universitet.
Substitutionsbegrebet anvendes på arbejdsmarkedsområdet, når en virksomhed ansætter en anden type arbejdskraft end den oprindeligt efterspurgte. Traditionelt set betyder det, at den nye medarbejder ofte afviger fra det først efterspurgte på ét eller flere områder:
- Uddannelsesbaggrund og -niveau
- Evne til umiddelbart at kunne udføre alle de opgavetyper, der lå i jobbet
- Erfaringskrav
- Vægtning af forholdet mellem personlige, generelle og fagspecifikke kvalifikationer.
Normalt vil det være den uddannelsesmæssige afvigelse, der er mest dominerende, men i indeværende analyse, hvor der er tale om en målgruppe bestående af udsatte ledige, kan afvigelser på samtlige områder være i spil. Og det er yderst vigtigt for virksomhederne at være bevidste herom, idet det stiller mere markante krav til inklusionsparathed og evnen til løbende at kunne støtte og rumme målgruppen.
3.4 Lønnede timer
I det følgende vil det kort blive gennemgået, hvad lønnede timer egentlig er, og hvorfor det er blevet en central brik i beskæftigelsesindsatsen.
Når vi anvender begreber som ordinære timer, deltidsansættelse, lønnede timer eller småjob, så dækker det i virkeligheden over det samme, nemlig ansættelse på ordinære vilkår og i et begrænset antal timer.
Der vil i en del tilfælde være tale om, at personen, ansat på få timer, får sin indtægt suppleret med sin hidtidige ydelse fra jobcenteret – fx kontanthjælp10.
4. Review
I det følgende gennemgås en række afgørende studier i relation til beskæftigelsesindsatsen i Danmark og i udlandet. Formålet er at illustrere virkningsfulde tiltag og indsatser i relation til social inklusion gennem rekruttering fra kanten – herunder via brug af lønnede timer.
Studierne er udvalgt på baggrund af Cabis viden om, hvilke dele af beskæftigelsesindsatsen der ifølge forskningen har haft mest positiv impact i de danske kommuner. Herudover fremgår de udvalgte eksempler også blandt forskningsstudier på STARs12 www.Jobeffekter.dk. Der er således tale om anerkendt viden på området.
4.1 Dag-til-Dag-projektet (2015-2016)
Projektet havde deltagelse af 14 kommuner, der samarbejdede med lokale virksomheder om jobskabelse. Formålet var at understøtte, at udsatte kontanthjælpsmodtagere kom i job af kortere varighed – nogle få timer om ugen – med en mere lempelig modregning af deres lønindtægt i kontanthjælpen. Deltagerne i Dag-til-Dag-projektet har derved haft et øget økonomisk incitament til at tage job af kortere varighed og opnå erfaring på arbejdsmarkedet.
Resultaterne viste, at ud af de 1.293 borgere i projektet var 16 pct. i beskæftigelse, uddannelse eller fleksjob i slutningen af marts 2017, dvs. tre måneder efter projektets afslutning. Det var 5 procentpoint flere end blandt den samlede gruppe af aktivitetsparate kontanthjælps- modtagere (11 pct.).
I projektet gav arbejdsgiverne i virksomhederne udtryk for, at de fik følgende ud af at ansætte en borger i dag-til-dag-job:
- Adgang til fleksibel arbejdskraft, der kan ansættes til løse, afgrænsede opgaver
- Adgang til arbejdskraft, der kan løse mindre komplicerede opgaver, og som kan frigøre andre ansatte til andre og mere krævende opgaver
- At kunne belønne og aflønne borgere i praktik med ordinære timer, efterhånden som de kan udfylde og løse jobfunktioner på linje med andre ansatte i virksomheden
- Skabe en base for fremtidig rekruttering af ufaglært arbejdskraft
- Give andre ansatte mulighed for at opleve, at de hjælper andre mennesker.
4.2 Beskæftigelsesindikatorprojektet (2011-2016)
Væksthusets Forskningscenters Beskæftigelsesindikatorprojekt (BIP) er det mest omfattende evidensbaserede forskningsprojekt på beskæftigelsesområdet i Danmark. BIP har således skabt ny viden og har skærpet det faglige fokus på beskæftigelsesindsatsen i Danmark for ledige på kanten af arbejdsmarkedet.
Ti jobcentre medvirkede i forskningsprojektet. I hvert af jobcentrene er der blevet udvalgt et antal aktivitetsparate borgere til at deltage i BIP. De ti jobcentre har i alt over fire år foretaget gentagne progressionsmålinger på ca. 4.000 aktivitetsparate borgere. Hovedparten af borgerne i projektet er aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere på 30 år eller derover, men der indgår også en mindre andel af aktivitetsparate unge på uddannelseshjælp. Ca. 300 sagsbehandlere har været involveret i projektet.
I forskningsprojektet er der udviklet 11 indikatorer for arbejdsmarkedsparathed baseret på nationale og internationale studier. Indikatorerne er igennem fire år blevet testet som et redskab til at måle progression i udsatte kontanthjælpsmodtageres ledighedsforløb. På den måde har man undersøgt sammenhængen mellem de udvalgte indikatorer for arbejdsmarkedsparathed og sandsynligheden for, at udsatte kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde.
Blandt konklusionerne var,
- at hvis mennesker i udsatte positioner ikke tilbydes indsatser, så går udviklingen frem mod arbejdsmarkedet ikke kun i stå, men faktisk baglæns
- at generelt er de jobrettede indsatser bedst til at skabe progression mod arbejdsmarkedet
- at opkvalificeringsindsatser og sociale og helbredsrettede indsatser ikke i sig selv skaber progression mod arbejdsmarkedet – det gør de kun, hvis de kombineres med en jobrettet indsats
- at sagsbehandlerens tro på, at borgeren kan komme i job, øger borgerens jobchancer med 32%.
I relation til sidstnævnte punkt om sagsbehandlerens tro på borgeren, så peger erfaringer ligeledes på, at det ofte kan have en positiv effekt motivationsmæssigt, at den ledige bliver ansat med lønnede timer fra start i stedet for i ulønnede praktikker – eller man kunne sige, at virksomheden tror på den nye medarbejder fra start.
4.3 JobFirst (2016-2017)
JobFirst-projektet havde som mål at hjælpe udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet ved hjælp af lønnede timer samtidig med praktik kombineret med mentorstøtte, hyppig opfølgning samt håndtering af borgernes øvrige udfordringer i parallelle indsatser.
Forsøget viste en langsigtet effekt. Deltagergruppen, der fik indsatsen, har over en seksårig periode konsekvent flere løntimer end kontrolgruppen, der fik 'normalindsatsen' i kommunen. I gennemsnit havde deltagergruppen 14 pct. flere lønnede timer i en virksomhed end kontrol- gruppen.
Analysen pegede samtidig på, at småjob kan være en vej til et fuldtidsjob. En større andel i deltagergruppen opnår på længere sigt fuldtidsarbejde sammenlignet med kontrolgruppen. De effekter, som analysen i sin tid forventede, er som tidligere nævnt nu blevet bekræftet via STARs nyeste analyser.
4.4 Flere skal med I, II og III
I beskæftigelsesindsatsen Flere skal med er der lønnede timer på dagsordenen ved borgerens allerførste møde med sagsbehandleren. Indsatsen tager desuden udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, ønsker og interesser i forhold til et fremtidigt job. Kombinationen af de to fokuspunkter har vist sig at virke.
Siden august 2017 (Flere skal med 1) har mange kommuner haft gode erfaringer med at få langvarige kontanthjælpsmodtagere ud af kontanthjælpssystemet og ind på det ordinære arbejdsmarked ved hjælp af Flere skal med – til gavn for både den enkelte og de virksomheder, der oplever mangel på arbejdskraft.
Flere skal med 2 gik i luften i slutningen af 2019. Her er konceptet udbygget, så indsatsen ikke kun er for borgere, der har været på kontanthjælp i længere tid, men gælder for alle aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år.
Aktuelt er 21 kommuner med i den nye Flere skal med 3-pulje. Her udbredes og forankres de gode erfaringer fra Flere skal med-modellen frem til december 2023. Gennem arbejdet med Flere skal med-indsatsmodellen vil kommunerne arbejde for, at endnu flere mennesker hjælpes til at blive en del af det arbejdende fællesskab.
Flere skal med 3 har et særligt fokus på at styrke samarbejdet med psykiatrien for at hjælpe psykisk sårbare borgere ind på arbejdsmarkedet.
4.5 Socialt frikort-ordningen
Folketinget vedtog i 2018 lov om forsøg med et socialt frikort. I perioden 2018-2022 har kommunerne haft mulighed for at visitere udsatte borgere med særlige sociale problemer eller psykiske vanskeligheder til et socialt frikort13. Frikortet giver borgerne mulighed for skattefrit at udføre arbejde med en indkomst på op til nu 40.000 kroner pr. kalenderår, uden at vedkommende skal betale skat af indkomsten eller får denne modregnet i sine sociale ydelser. Et socialt frikort åbner på den måde nye muligheder for udsatte borgere og giver samtidig arbejdsgivere bedre muligheder for at hjælpe socialt udsatte borgere i samfundet.
En evaluering af ordningen viser, at blandt borgere, der har anvendt deres sociale frikort, er andelen, der er i ordinær beskæftigelse, steget fra 1 til 9 pct. fra visitationstidspunktet til halvandet år efter. Derudover er 2 pct. overgået til SU og 10 pct. i fleksjob. For borgere, der ikke har anvendt deres frikort, er omkring 4 pct. i beskæftigelse, 2 pct. modtager SU, og cirka 7 pct. er i fleksjob halvandet år efter visitation.
Selvom resultaterne måske ikke umiddelbart lyder prangende, så er det vigtigt at huske på, at vi med Socialt frikort-ordningen taler om nogle af de absolut mest udsatte personer i det danske samfund.
4.6 Inklusionskapacitet i et internationalt perspektiv
Aalborg Universitet har lavet et internationalt litteraturstudie for Trygfonden vedr. ”virksomheders inklusionskapacitet”. Rapporten ved navn Udviklingen af inklusionskapacitet på arbejdsmarkedet - Et trygt arbejdsliv - nu og i fremtiden (2023) beskriver eksisterende litteratur om virksomheders inklusionskapacitet, forstået som den praktiske og sociale kapacitet hos en virksomhed til at inkludere personer med begrænsninger i arbejdsevnen i ansættelser, der er bæredygtige i den enkeltes livssammenhæng og bæredygtig for virksomhedens forretningsmæssige og sociale virkelighed. Rapporten ser nærmere på, hvordan inklusion foregår på arbejdspladser, og hvad det er, der gør, at nogle virksomheder er særligt gode til at praktisere bæredygtig inklusion af mennesker med forskellige udfordringer.
Analysen søger at besvare fire spørgsmål via de mange gennemgående forskningskilder, hvilket gennemgås kort her:
Hvordan kan man forstå inklusionskapacitet i virksomheder?
Her når analysen frem til, at inklusionskapacitet
- består af både viden og praksis
- har flere aspekter, der påvirker hinanden indbyrdes
- er et komplekst fænomen, der findes på alle niveauer i organisationen.
Hvilke aktører arbejder med virksomhedernes inklusionskapacitet?
Analysen peger på fire grupper:
Ledelsen, der arbejder med inklusionskapacitet
- gennem diverse ledelsesstile/generelle tilgange til ledelse
- som rollemodeller, der går forrest i at demonstrere inkluderende adfærd
- via ledelsespraksisser, der balancerer hensyn til individ, medarbejdergruppe og forretningen.
HR-medarbejdere, der kan arbejde med
- udvikling af strategier, værdier og mål, der forpligter virksomheden på inklusion
- understøtte inklusionskapacitet ved at arbejde med det sociale fællesskab
- forhold omkring den enkelte medarbejder med begrænsninger i arbejdsevnen (fx oplevelsen af tilhør til arbejdspladsen, indretning af fysisk arbejdsmiljø, sikre lige adgang til udvikling, opkvalificering, mv.
Eksterne støttepersoner (i Norden et dette primært offentlige aktører) arbejder med virksomheders inklusionskapacitet via
- ansættelser med støtte (kaldet ”Supported Employment”). Eksempelvis tilknytning af mentor ifm. faglig oplæring, jobtilpasning, personlig assistance.
Medarbejderne selv, der har en særlig rolle i forhold til
- at dele deres utryghed i forbindelse med at kunne varetage deres jobfunktion, idet åbenhed om udfordringer ofte er en forudsætning for tilpasninger af arbejdet.
Hvordan kan inklusionskapacitet udvikles?
Analysen peger ikke på en egentlig model, men peger på følgende elementer, der går igen i litteraturen på området:
- Udnyttelse af eksisterende ressourcer (naturlig støtte). Naturlig støtte på arbejdspladsen er en del af de forskellige bidrag, forståelser, praksisser og ressourcer, der udgør inklusionskapacitet på en arbejdsplads.
- Arbejdspladskultur samt procedurer og praksisser. HR-medarbejdere og ledere spiller både en vigtig rolle i forhold til at fastslå et værdisæt, der forpligter organisationen på inklusion, og i forhold til at etablere konkrete praksisser.
- Kollegiale relationer. Produceres i løbende interaktioner mellem medarbejdere og mellem medarbejdere og ledere.
- Forskellige typer af tilpasninger af jobbet (fx praktiske/funktionelle tilpasninger via reduceret eller tilpasset arbejdstid, jobindhold, mv., tekniske og digitale hjælpemidler, sociale og relationelle tilpasninger).
Hvad får virksomheder ud af at arbejde med inklusionskapacitet?
Følgende positive resultater14 kædes sammen med mere inkluderende arbejdspladser:
- Forbedret præstation for virksomheden
- Innovation og trivsel på arbejdspladsen
- Styrket kollegialt sammenhold
- Formindsket intention om at forlade arbejdspladsen (lavere medarbejderomsætningsprocent).
4.7 ESF Transnational Platform
I regi af EU-Kommissionen er der nedsat et transnationalt samarbejde ved navn ESF Transnational Platform med henblik på understøttelse af Den Europæiske Social Fonds initiativer. ESF Transnational Platform har udarbejdet reviews om praksiserfaringer og forskning ifm. substitutionsinitiativer(15) for ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
ESF peger på, at set ud fra et overordnet samfundsøkonomisk perspektiv med et arbejdsmarked præget af en rivende udvikling i form af eksempelvis digitaliserings- og automatiserings- processer, så er substitution en afgørende mulighed ift. inklusion af udsatte og ufaglærte grupper.
Job carving and job crafting can be effective strategies to overcome the challenges of the labour market (re)integration of people facing barriers, and to keep workers employed by creating meaningful and productive employment(16).
ESF peger endvidere på mulige tiltag ift. at understøtte arbejdsgivere med at iværksætte substitution:
- forberedende forløb for personer med fysiske eller psykiske handicap
- sikring af match mellem virksomhedernes behov og de ledige fra kanten
- opbygning af partnerskaber
- hjælp til virksomheder ift. identifikation af opgaver ifm. substitution.
I relation til det sidste punkt skal det nævnes, at evidensbaserede undersøgelser fra Tyskland(17) peger på vigtigheden af samarbejde mellem arbejdsgiver og aktører, der kan hjælpe virksomheden med at finde frem til de relevante opgaver i relation til substitution samt med at designe et holdbart set-up.
5. Brancheoverblik
I det følgende afsnit ses der nærmere på en række brancher, der vurderes at have særligt potentiale ift. rekrutteringsbehov, social inklusion og anvendelse af substitution. To relevanskriterier ligger til grund for udvalget af brancher:
- En høj andel af virksomheder i branchen/erhvervsområdet oplever produktionsbegrænsninger som følge af rekrutteringsudfordringer, og
- der vurderes i branchen/på erhvervsområdet at være særligt gode jobmuligheder for ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
I relation til gennemgangen kan det i øvrigt bemærkes, at udbredelsen af anvendelse af deltidsansættelser varierer en del brancherne imellem. På baggrund af de tilgængelige data for denne analyse kan det ikke konkluderes, at det samme gør sig gældende ift. anvendelse af ansættelser i få lønnede timer. Cabis erfaringer i samarbejdet med virksomheder fra forskellige brancher peger dog i samme retning – nemlig at nogle brancher primært tænker i fuldtidsstillinger (30+ timer) fremfor andre.
5.1 Hvilke brancher er særligt ramt af arbejdskraftmangel?
Efter flere år med historisk høj beskæftigelse er arbejdskraftmangel udbredt på tværs af arbejds- markedet, og rekrutteringsudfordringer er blevet hverdagskost i mange virksomheder. Fra september 2022 til februar 2023 var der i alt 85.000 forgæves rekrutteringer til danske arbejdspladser18. Antallet af ledige stillinger i private virksomheder blev fordoblet i perioden 2017-2022, og der er aktuelt knap 60.000 ledige stillinger i den private sektor19. Dette svarer til, at omtrent 3% af alle stillinger i dag er ubesatte.

- I februar 2023 var knap 3 mio. lønmodtagere i beskæftigelse, jf. Danmarks Statistik.
- Se Dansk Erhvervs analyse fra september 2023, der viser, at mere end hver tredje af brancheorganisationens med- lemmer oplever fortsat begrænsede omsætnings- og vækstmuligheder, fordi de mangler arbejdskraft. Virksomhederne i den private sektor estimeres således over blot tre måneder at være gået glip af mindst 31 mia. kr. i omsætning alene pga. mangel på arbejdskraft.
- Se eksempelvis Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse fra 2021.
- Analyse fra efteråret 2022 udarbejdet af FH pba. data fra DREAM og Finansministeriet.
- Prognosen i Finansministeriets Økonomisk Redegørelse, august 2023, peger på, at store dele af dansk økonomi er bremset op det seneste 1½ års tid. Udviklingen igennem første halvdel af 2023 tyder imidlertid på, at afmatningen i dansk økonomi bliver forholdsvis mild. Arbejdsmarkedet er solidt med fortsat fremgang i beskæftigelsen. Opbremsningen i dele af økonomien må dog med forsinkelse forventes også at vise sig i beskæftigelsen. Der er dog ikke udsigt til et stort tilbageslag i dansk økonomi, bl.a. fordi danske virksomheder har vist sig omstillingsparate og konkurrencedygtige trods de seneste års modvind. Manglen på arbejdskraft forventes derfor stadig at være et tema fremadrettet.
- I analysen omtales denne gruppe både som ”udsatte ledige” og ”ledige på kanten af arbejdsmarkedet”.
- Avisen.dk på baggrund af vidensindsamling fra Preben Brandt (Projekt Udenfor), Jacob Arendt (Rockwool Fonden), Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Jann Sjursen (Rådet for Socialt Udsatte).
- McKinsey, 2017 - A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark.
- Tal fra jobindsats.dk, opgjort juni 2023 som antallet af personer på hhv. kontakthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse mv., jobafklaringsforløb, revalidering, ressourceforløb, ledighedsydelse.
- I andre tilfælde vil man se, at personen kan være ansat i så mange timer (måske ovenikøbet i flere småjob), at vedkommende bliver selvforsørgende.
- Jobeffekter.dk er en forskerdatabase, der via en algoritme udregner effekten af beskæftigelsesrettede indsatser baseret på studieresultater, der er udsøgt, indtastet og kvalitetsvurderet af uafhængige forskere.
- Jobeffekter.dk er en forskerdatabase, der via en algoritme udregner effekten af beskæftigelsesrettede indsatser baseret på studieresultater, der er udsøgt, indtastet og kvalitetsvurderet af uafhængige forskere.
- Socialt Frikort-forsøgsordningen er forlænget, og der er p.t. afsat midler på finansloven, og ordningen forventes at blive gjort permanent i 2025.
- Det skal nævnes, at de fleste undersøgelser, litteraturstudiet har gennemgået, ser på inklusion og diversitet mere bredt (dvs. ift. køn, etnicitet, handicap, mv.), og der er fundet såvel negative som positive resultater af inklusionsinitiativer i praksis.
- Begrebet substitution hedder job carving/job crafting på engelsk.
- Se s. 21 i: https://ec.europa.eu/european-social-fund-plus/system/files/2021-06/ESF TP Paper_Job Carving and Job Crafting.pdf
- Ibid. s. 12
- Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings rekrutteringssurvey. De 85.000 forgæves rekrutteringer dækker over hhv. 40.000 rekrutteringsforsøg, hvor der ikke efterfølgende blev ansat samt 45.000 rekrutteringsforsøg, der resulterede i ansættelse af en person uden de ønskede kvalifikationer.
- Tal fra Danmarks Statistik. Opgørelsen medregner ikke ledige private stillinger inden for branchegrupperne ”Landbrug, skovbrug og fiskeri”, ”Offentlig administration, undervisning og sundhed” samt ”Kultur, fritid og anden service”. Andel ledige stillinger opgøres som den procentvise andel af ledige stillinger i forhold til summen af ledige og besatte stillinger i de inkluderede branchegrupper.