Medarbejdere med misbrug

Tag stilling til, hvordan du vil håndtere misbrug af alkohol, medicin og stoffer i din virksomhed og formulér en klar politik på området. Det gør det lettere at gribe ind.

Det kan være grænseoverskridende at tage fat på en mistanke om en medarbejders misbrug. Men misbrug er ikke en privatsag, når det bliver et problem for arbejdspladsen. Ved at gribe ind kan din virksomhed undgå flere sygedage, produktionstab og ulykker. Og medarbejderen kan måske komme tilbage på rette spor.

Udarbejd en misbrugs- og alkoholpolitik

Det er et udtryk for et socialt ansvar og et medmenneskeligt ønske om at hjælpe en medarbejder og kollega med et svært problem, når du håndterer det. Grundlaget for at tale om problematikken er en misbrugs- og alkoholpolitik, hvor spilleregler og hjælpeforanstaltninger kommunikeres klart til medarbejderne.

Tag fat i mistanken

Mennesker med misbrugsproblemer er ikke altid lette at håndtere. Der findes ikke en bestemt grænse, der markerer, hvornår der er tale om afhængighed og dermed misbrug. Det enkelte menneske har sit eget mønster, og ofte erkender misbrugeren ikke problemet. Mange misbrugere er rigtig gode til at skjule deres misbrug alt for længe, og ofte mangler der håndfaste beviser på, at der faktisk er tale om et misbrug. Det er alt for omkostningsfuldt at vente, til man er sikker i sin sag - både for misbrugeren og arbejdspladsen. For­nem­melser er oftest rigtige og kan være meget nyttige og brugbare.

Nogle af de tidlige signaler på misbrug kan være:  

  • Svigtende mødestabilitet
  • Gentaget, kortvarigt fravær og mange tynde undskyldninger for fraværet
  • Humørsvingninger
  • Mistænksomhed
  • Nedsat koncentrationsevne
  • Nervøsitet og uro.

Læs mere om misbrug på arbejdspladsen

Læs bl.a. om samtalen om misbrug:

Alkohol- og misbrugspolitik

Formuler en alkohol- og misbrugspolitik, som vil gøre det lettere for dig at gribe ind, når der opstår alkoholproblemer - eller mistanke om det.

Læs mere

Samtale om misbrug

Få viden og information om, hvordan du håndterer en samtale om misbrug med en medarbejder.

Læs mere
Publikation

Når samtaler med medarbejdere er svære

Få viden og værktøjer til at gøre de svære samtaler (lidt) lettere!

Gå til publikationen

Har du spørgsmål?

Tag fat i vores konsulent og få sparring på de udfordringer, I står overfor. Det er gratis.