Skab overblik
Brug kompetencekortet til at skabe overblik over udviklingen af kandidatens faglige, almene, personlige og sproglige kompetencer - og brug kortet til at sætte fokus på den nødvendige udvikling over tid.
Læs mereLykkes med opkvalificering og fastholdelse
Virksomhed: Vola A/S
Branche: Produktionsvirksomhed
Størrelse: Ca. 200 medarbejdere
Geografi: Horsens
Mere inspiration: Følg Vola på LinkedIn
Hos Vola kan alle medarbejdere skrive forbedringsforslag til ledelsen på små sedler. Og det var der mange, der gjorde. Men der var også nogen, som aldrig gjorde det. Forklaringen viste sig at være, at ca. 10 procent af medarbejderne var ordblinde. De kunne få ideer, men ikke skrive dem ned.
Ca. 5 procent af alle mennesker er ordblinde, men de fleste steder er det ikke noget, man snakker om. Det begyndte man på i VOLA. Alle medarbejdere gennemgik en dansk screeningstest, og dem, der ville, fik undervisning i at læse og skrive. Der blev meget større åbenhed omkring at have brug for skrivehjælp. Nu var det blevet helt ok at bede en kollega om hjælp til de små forbedringssedler.
Man kan ikke bare ansætte nogen, der kan det hele i forvejen, ”De findes ikke”, svarer fabriksdirektør Peder Nygaard og understreger, at uanset hvem de ansætter, så skal de oplæres i det, der er særligt for VOLA, og som man skal kunne for at være der.
”Kompetencer er mange ting. Det kan for eksempel også være evnen til at kunne forstå, hvad en kunde gerne vil have”, siger Peder Nygaard.
At fastholde og bevare, det er noget, museer gør. På VOLA handler det ikke om at fastholde arbejdskraft, men om at udvikle. Udvikle medarbejderne, så de kan udvikle og forbedre vores produkter. Vi har en forbedringskultur.
Fabriksdirektør Peder Nygaard
Brug kompetencekortet til at skabe overblik over udviklingen af kandidatens faglige, almene, personlige og sproglige kompetencer - og brug kortet til at sætte fokus på den nødvendige udvikling over tid.
Læs mereI samarbejde med jobcentret kan jeres virksomhed rekruttere ledige, som kan have svært ved selv at finde et job. De kan have brug for opkvalificering, men det kan I få hjælp til. På den måde tager I ansvar for at få flere i job samtidig med, at I sikrer den nødvendige arbejdskraft nu og fremadrettet.
Læs mereFå gode råd til, hvordan du bedst opkvalificerer medarbejdere, der har brug for noget særligt. Du får blandt andet overblik over de forskellige muligheder for opkvalificering.
Læs mereTag en snak med én af vores konsulenter. Vi hjælper virksomheder inden for alle brancher og størrelser med at tage socialt ansvar og gøre det til en god forretning både for medarbejderne og bundlinjen.
Samarbejde mellem jobcentre og virksomheder | Socialt ansvar og CSR | Internt samarbejde | Virksomhedsforståelse | Strategi | Forandringsledelse
Se eksempler på, hvordan virksomheder tager socialt ansvar ved enten at fastholde deres medarbejdere eller inkludere udsatte ledige. Arbejder du på anden måde med den aktive beskæftigelsesindsats, er der også inspiration at hente i vores cases.
Læs mereDet er socialt ansvar, når virksomheder passer på deres medarbejdere og giver de mennesker, der har brug for det, en hånd til at komme ind på arbejdsmarkedet.
Læs mere om CSRVi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.
Læs mere{{TEASER}}
{{DATE}}, {{ADRESS}}
{{EXTRADATES}}
{{NAME}}
{{JOBTITLE}}