DermaPharm

Lykkes med at fastholde seniorer med Fritvalgsordningen og seniordage

CASE

Virksomhed: DermaPharm A/S
Branche: Fremstillingsindustrien
Størrelse: Ca. 125 medarbejdere
Geografi: Fårup
Mere inspiration: Følg DermaPharm på LinkedIn

Ordninger styrker fastholdelsen

Karin Marianne Krone på 64 år har i 23 år arbejdet på DermaPharm ved Randers, som producerer miljøvenlig hudpleje. Selv om Karins opgaver over årene har været varierede, og hun nu arbejder både med specialrengøring og test og analyser i udviklingsafdelingen, så er kroppen blevet mere træt. "Jeg har brug for at restituere mere, og derfor var brugen af Fritvalgsordningen til en fridag hver anden fredag en god løsning," fortæller Karin. "Jeg havde en kollega, der havde gjort brug af modellen, så jeg gik til min tillidsrepræsentant, der hjalp mig med at regne på en udfasning over fire år."

Overenskomstens muligheder for seniordage, som Karin har sparet op til, har haft betydning for, at hun kunne hvile lidt mere ud, og har givet hende mulighed for at kunne blive længere tid på arbejdsmarkedet, men: "Dåbsattesten kan mærkes, og jeg har nu fået tildelt seniorpension og stopper derfor helt. Nu er jeg en af de første, der har haft behovet, men havde en yderligere nedtrapning været mulig, kunne jeg godt se mig selv i at være blevet længere på en nedtrapningsordning."

"Min tillidsrepræsentant hjalp med kendskab til Fritvalgsordningen."

Karin Marianne Krone, rengøringsansvarlig

Klarhed om medarbejderens muligheder

"Som virksomhed kommer vi til at se frem mod en politik, der tager højde for medarbejdere, der ønsker og har behov for en udtrapning af arbejdet," fortæller fabriksdirektør Peter Bogh Lindgaard og tilføjer: "Det er vigtigt for os at holde fast i en god og åben dialog, der hjælper seniormedarbejderen med kendskab til de muligheder, vi har for at supplere seniordage med eventuel nedsat tid. Ligesom det bliver vigtigt at forklare ud i organisationen, hvorfor den nedsatte tid er knyttet særligt til seniorordninger."

Karin Marianne Krone, rengøringsansvarlig,
og Peter Bogh Lindegaard, direktør,
DermaPharm A/S

Karin Mariann Krone, rengøringsassistent og Peter Bogh Lindgaard, direktør, DermaPharm

Stof til eftertanke: Hvad gør I?

Spørgsmål

  • Hvilken rolle har jeres tillidsvalgte og samarbejdsudvalg i at støtte medarbejderne i deres overenskomstmæssige muligheder/rettigheder?
  • Har I taget stilling til, for hvem og hvornår muligheden for nedsat tid kan komme i spil?

Anbefaling

  • Klæd lederne godt på til en åben dialog for at opnå en naturlig og løbende snak om senkarrierens muligheder.

Sådan kommer I i gang med at fastholde seniorer

Fordele ved seniorpolitik

Formålet med at lave en seniorpolitik er at indgå en individuel aftale med den enkelte medarbejder om, hvordan de sidste år på arbejdsmarkedet bedst planlægges af hensyn til både medarbejderen og virksomheden.

Læs om seniorpolitik

Bliv klædt på til seniorsamtalen

Erfaringer viser, at seniorsamtaler kan være med til at fastholde seniorer i virksomheden. Primært fordi samtalen er en måde at vise medarbejderen opmærksomhed og få en dialog om ønsker til de sidste år på arbejdsmarkedet.

Få gode råd til seniorsamtalen

Rekruttering og fastholdelse

Der kan være stor værdi i at arbejde bevidst med at fastholde de erfarne medarbejdere. Få viden og læs om lovstof og ordninger, der kan styrke jeres rekruttering og fastholdelse af seniorer.

Læs om rekruttering og fastholdelse

Sådan forankrer I socialt ansvar i jeres forretning

Tag en snak med én af vores konsulenter. Vi hjælper virksomheder inden for alle brancher og størrelser med at tage socialt ansvar og gøre det til en god forretning både for medarbejderne og bundlinjen. 

Viden og baggrund

Seniorer på arbejdspladsen

Fastholder du ældre og erfarne medarbejdere, bevarer du deres værdifulde arbejdskraft og viden.

Læs mere om seniorer
Viden og baggrund

Socialt ansvar og CSR

Det er socialt ansvar, når virksomheder passer på deres medarbejdere og giver de mennesker, der har brug for det, en hånd til at komme ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere om CSR