- Forside
- Caseoversigt
- Fra praktik til job: Lokale virksomheder og kommuner står sammen om den sociale jobindsats
Fra praktik til job: Lokale virksomheder og kommuner står sammen om den sociale jobindsats
Onsdag den 19. juni 2019 havde Guldborgsund Kommune arrangeret en bustur til tre lokale virksomheder for borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet gennem projektet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster.
”Det hér er Torsten. Han startede i praktik for seks-syv måneder siden, og nu arbejder han hér fast tre dage om ugen.”
Sådan siger forretningschef for CarCenter i Nykøbing Falster, Lars Sørensen, mens han giver Torsten et faderligt klap på skulderen og beder ham om at træde frem og fortælle sin historie. Foran Torsten står en række mennesker uden særlig tilknytning til arbejdsmarkedet – en situation, som han selv stod i for blot syv måneder siden.
Guldborgsund Kommune har inviteret mennesker på kanten af arbejdsmarkedet på besøg i tre virksomheder, der er ambassadører for Rekruttering på Kanten. Sammen med bl.a. nabokommunen Lolland, Business Lolland-Falster, fagbevægelsen og Cabi er målet med projektet at give mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet viden om virksomhederne, så der kan blive skabt et match mellem borgeren og en virksomhed med henblik på praktik og muligvis et job.
”Det handler om at give borgerne et andet billede af virksomhederne, så de får rystet tidligere oplevelser af sig. Samtidig får vi mulighed for at lære borgerne bedre at kende, så vi kan skabe et bedre match mellem borger og virksomhed,” forklarer Mette Aagaard.
Torsten: Arbejdet er terapi
Ved CarCenter i Nykøbing Falster tager Torsten og Lars Sørensen imod bussens deltagere med Torstens gode historie.
”Jeg er blevet en helt anden, bare fordi jeg har noget at stå op til om morgenen. Arbejdet er som en form for terapi,” forklarer Torsten, der tidligere led af angst og OCD.
Torsten blev ansat i praktik i CarCenter for at gøre rent i nogle timer om ugen, men hans opgaveportefølje blev hurtigt udvidet. Torsten blev ansat tre dage om ugen til opgaver inden for rengøring, klargøring af biler og forefaldende opgaver.
”Nøglen til succes er ’No Stress’. Torsten får helt frie rammer til at løse sine opgaver, og han gør det langt hurtigere, end både han og jeg havde forventet,” siger Lars Sørensen, der samtidig understreger, at det er afgørende, at der er en god kemi.
Da tilbuddet om deltagelse i Rekruttering fra Kanten kom, var Lars Sørensen først tilbageholdende. Han bekymrede sig om brugen af tid og ressourcer, men i dag ser Lars Sørensen, at han kun har vundet.
”Projektet bidrager med mening og glæder til et andet menneskes liv. Glæde smitter – og det gør det dejligt at være sammen,” forklarer Lars Sørensen.
Busturen runder også Spar Min Købmand i Horbelev, der også kunne fortælle den positive oplevelse af at deltage i Rekruttering fra Kanten som virksomhed.
Fleksible rammer
En af busturens deltagere er 40-årige Katja, der med sine egne ord har været inde og ude af systemet gennem mange år. Katja er kommet sig over sin psykiske lidelse, men har en søn med aspergers. Han kan ikke altid være i skole på fuld tid og skal ofte hentes, og derfor er det også svært for Katja at passe et job på fuld tid.
”Jeg er meget motiveret for at finde et arbejde, blive en del af et fællesskab og bidrage, hvis der kan tages hensyn til min historie og min families behov. 20 timer med fleksibel arbejdstid er et stort ønske for mig, og jeg er bestemt klar til at lære nyt,” forklarer Katja, der oprindeligt er uddannet indenfor salg.
”Det er meget bekræftende for mig at deltage på en bustur som denne. Jeg har lært en del om virksomhederne, og det betyder meget at høre historierne fra dem. Det viser, at det virkelig kan lade sig gøre at få et job gennem praktikperioden,” siger Katja håbefuldt.
Ikke gratis arbejdskraft
Det er et kardinalpunkt i Rekruttering fra Kanten, at der under praktikforløbene ikke er tale om gratis arbejdskraft. Virksomhederne bliver en del af en social indsats og investerer deres tid i at hjælpe et menneske på rette kurs ind på arbejdsmarkedet.
”Når man kommer i praktik gennem Rekruttering fra Kanten, er det vigtigt, at praktikanten arbejder på lige fod med virksomhedens andre medarbejdere. Det kræver, at vi ændrer mindset’et på arbejdsmarkedet, for alle har noget at bidrage med. Det kræver bare det rigtige match mellem virksomhed og medarbejder,” forklarer busturens anden koordinator, Tobias Beinthin.
Tobias Beinthins mål er at give så mange borgere som muligt en tilknytning til arbejdsmarkedet, og han husker en særlig episode i Rekruttering fra Kanten, hvor han blev positivt overrasket.
”Jeg kom ud til en opfølgningssamtale i midten af en praktikperiode for at finde ud af borgerens mulighed for fremadrettet at få et job i virksomheden. Da vi satte os til bordet, viste det sig, at borgeren allerede var blevet ansat. Det var en god nyhed, og samtidig lidt skuffende, for hvad skulle vi så tale om?,” siger han med et glimt i øjet.
Indtil videre har 51 lokale virksomheder meldt sig som ambassadører for Rekruttering fra Kanten, og mere end 590 borgere fra de to kommuner har allerede været visiteret til indsatsen, der løber frem til udgangen af 2021.
Samtidig skal projektet afbøde den mangel på arbejdskraft, der forventes i området i de kommende år. Derfor er de to kommuner og erhvervslivet gået sammen i den fælles indsats med et mål om, at 850 mennesker skal få tilknytning til arbejdsmarkedet gennem forløb i lokale virksomheder.