Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Inklusion på arbejdspladsen
  4. Hvad er inklusionskapacitet

Hvad er inklusionskapacitet?

Inklusionskapacitet er en virksomheds evne til at skabe bæredygtige rammer for alle medarbejdere – også for dem med særlige behov. Det handler ikke kun om vilje, men også om konkrete ressourcer, kompetencer og praksisser, der gør inklusion mulig i hverdagen.

Hvad er inklusionskapacitet

Inklusionskapacitet er en betegnelse for virksomhedens evne til at skabe en arbejdsplads, hvor alle medarbejdere, med eller uden særlige behov, kan bidrage og trives.

Det handler altså ikke om intentioner eller et øjebliksbillede af, hvad virksomheden gør, men derimod om dens formåen.

Inklusionskapacitet kan deles op i virksomhedens:

Praktiske ressourcer: Fx muligheden for fleksibilitet i indretning af arbejdspladsen, i opgavefordelingen og i arbejdstiden.

Sociale ressourcer: Fx støtte fra kolleger og ledelse, adgang til mentorordninger eller netværk, og en kultur hvor man hjælper hinanden og taler åbent om behov og udfordringer.

Kulturelle ressourcer:
Fx en inkluderende arbejdskultur med plads til forskellighed, fælles værdier om respekt og samarbejde, og ledelsesmæssig opbakning til mangfoldighed og inklusion.

CUBB - Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser, Aalborg Universitet, som introducerede begrebet i 2023, definerer inklusionskapacitet som: 

... den praktiske og sociale kapacitet hos en virksomhed til at inkludere personer med begrænsninger i arbejdsevnen i ansættelser, der er bæredygtige i den enkeltes livssammenhæng og bæredygtig for virksomhedens forretningsmæssige og sociale virkelighed.

CUBB, analyse for Trygfonden, forår 2023

Har vi plads til alle – eller siger vi det bare?

Mange virksomheder ønsker at være rummelige og attraktive for alle – men det kræver mere end gode intentioner. Når hverdagen er travl, og ressourcerne er pressede, kan det være svært at skabe de nødvendige rammer for inklusion. Måske bliver tonen skarpere, og forskelligheder opleves som belastninger frem for potentialer.

Inklusion kræver kapacitet. Det handler om at have de rette praktiske, sociale og kulturelle ressourcer til at understøtte en arbejdsplads, hvor forskellige behov og kompetencer kan trives side om side. Uden den kapacitet risikerer inklusion at forblive et ideal – i stedet for en reel mulighed.

Inklusionskapacitet er en muskel, som kræver træning.

Det består af generel viden, kompetencer og erfaringer på arbejdspladsen, der kan opbygges over tid i en organisation samt evnen til at iværksætte specifikke og løbende praksisser, der kontinuerligt må udføres og justeres omkring enkelte medarbejdere.

Læs mere om inklusion på arbejdspladsen

Inklusion i praksis – sådan kommer du i gang
Her får du konkrete råd til at komme i gang. Inklusion i praksis kræver mere end gode intentioner – det kræver ledelsesmæssigt ejerskab og systematisk handling. Læs mere
Find balancen til en inkluderende arbejdsplads
Medarbejdere med særlige behov har ofte brug for hensyn, som gør det muligt for dem at være en del af arbejdspladsen og bidrage på lige fod med andre. Men de samme hensyn kan også give en følelse af at være uden for fællesskabet. Find balancen
Inklusion på arbejdspladsen
Når virksomheder skaber plads til forskellighed, styrker det både fællesskabet, trivslen og bundlinjen. Inklusion handler om at give alle mulighed for at bidrage – på deres egne vilkår. Om inklusion

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Anne Brændbyge
Seniorkonsulent
Sygedagpenge | Fleksjob | Job og handicap | Ressourceforløb | Rehabiliteringsteams | Tværfagligt samarbejde | Fortolkning og formidling af lovstof
Birgitte Poulsen
Chefkonsulent
Forebyggelse og håndtering af sygefravær og stress | Organisationsudvikling | Ledelse | "Den svære samtale" | Arbejdspladskultur | Trivsel og psykisk arbejdsmiljø
Lone Slothuus Nordsof
Seniorkonsulent
Trivsel og psykisk arbejdsmiljø I Forebyggelse og håndtering af sygefravær | Organisationsforandringer | Arbejdspladskultur | Facilitering