FLERE UDSATTE UNGE I ARBEJDE

Enemærke og Petersen

Lykkes med at indsluse unge, fastholde seniorer og skabe jobs til mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.

CASE

Virksomhed: Enemærke og Petersen
Branche: Entreprenør
Størrelse: Ca. 700 medarbejdere
Geografi: Ringsted
Følg Enemærke og Petersen på LinkedIn


Enemærke og Petersen logo

Enemærke og Petersen har succes med at indsluse unge fra kanten af arbejdsmarkedet

Entreprenørvirksomheden, Enemærke og Petersen, har en veludstyret værktøjskasse, når det handler om at tage socialt ansvar. Den er bygget op over mange år og indeholder blandt andet projektsamarbejder, partnerskaber og stærke strategiske indsatser for at indsluse unge og fastholde seniorer på arbejdspladsen.

Der er stor interesse for bæredygtigt byggeri, der tager hensyn til klima og miljø. Men byggeriet kan også være med til at sikre bæredygtig rekruttering ved at uddanne og ansætte mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.

For Entreprenørvirksomheden, Enemærke og Petersen, der arbejder med renovering og nybyggeri af blandt andet almene boliger og offentlige institutioner i hele landet, er det at tage socialt ansvar langtfra noget nyt. Det er derimod en indgroet del virksomhedens DNA.

Enemærke og Petersen har arbejdet mange år med socialt ansvar i praksis og socialt entreprenørskab, og det har resulteret i en lang historik med at skabe jobs på byggepladser for arbejdsløse. Og det at gøre en forskel for mennesker, der har noget med i bagagen, er et ansvar Mikael Hansen, projektchef, ikke er i tvivl om, virksomheden skal tage på sig. 

”Grundlæggende gør vi det, fordi vi vil, fordi vi kan, og fordi vi har ressourcerne.”

Mikael Hansen, Projektchef hos Enemærke og Petersen

Møder de unge, hvor de er

Ifølge Mikael Hansen, projektchef hos Enemærke og Petersen, er det første skridt at møde kandidaterne der, hvor de er og hjælpe dem på det sted, hvor de er. Herfra kan man bygge på og udvikle dem som medarbejdere:

”Mange af dem, vi har inde, har ikke haft mange succeser i livet. Og det vil vi gerne hjælpe dem til at få.”

Mikael Hansen, projektchef hos Enemærke og Petersen

Lokale unge fik job

Mikael Hansens råd om at møde de unge på det sted, hvor de er, skal tages helt bogstaveligt.

I 2013-2017 udførte Enemærke og Petersen renovering i de udsatte boligområder Langkærparken og Rosenhøj i Aarhus. Her kom 69 lokale unge, som var langt fra arbejdsmarkedet, i arbejde på byggepladserne.

Efterfølgende fortsatte over halvdelen i uddannelse eller fast job.

Projektet viste sig også at have flere positive sideeffekter. Fx betød involveringen og ansættelsen af de lokale beboere en betydelig reducering i udgifter forårsaget af hærværk og tyveri.

Læs mere på Det Boligsociale Fællessekretariats hjemmeside

-

Givtige samarbejder

En del af Enemærke og Petersens succes med at tage socialt ansvar kan tilskrives deres målrettede indsats er med at indgå partnerskaber med blandt andet socialøkonomiske virksomheder.

Via deres samarbejde med blandt andet FRAK (Fritidsakademiet) og TAMU (Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser) er de med til at få flere unge fra udsatte boligområder i fritidsjob eller unge udenfor arbejdsmarkedet i job og overordnet skubbe på, at flere unge for smag for håndværkerfagene.

Bedstefarordning

Udover det stærke fokus på at indsluse udsatte unge, har Enemærke og Petersen også blik for vigtigheden i at fastholde seniorer og tage erfarne medarbejdere, der er lidt oppe i årene, ind. Det gør de blandt andet ved at prioritere udarbejdelse af seniorpolitikker.

Enemærke og Petersen arbejder på at kombinere senior- og ungeindsatsen. Blandt andet ved at de ældre medarbejdere er med til at introducere de helt unge fritidsjobbere til arbejdet.

Hermed løser de også den udfordring, at unge ansat i fritidsjob først har fri, når arbejdsdagen på byggepladsen er ved at være slut. Her er seniormedarbejderne er ofte er mere fleksible og kan blive længere ud på eftermiddagen.


Gode råd til andre

  • Samarbejd med socioøkonomiske virksomheder
  • Mød potentielle medarbejdere, hvor de er
  • Sammentænk indsatser, hvor det giver mening. 

Nomineret til CSR People Prize 2023

Enemærke og Petersen var nomineret til CSR People Prize 2023 i kategorien virksomheder med under 250 medarbejdere.

Læs pressemeddelelse

Projekt

Social beskæftigelse i byggeriet, sådan!

Bygherrer, entreprenører og kommuner kan alle medvirke til et større socialt aftryk i byggeprojekter. Læs her, hvordan du kommer i gang og hvilken værdi, der kan skabes for både ejere, leverandører og de mennesker, der står udenfor arbejdsmarkedet.

Læs mere
Metode og værktøj

Guide til modtagelse af fritidsjobbere

Få gode råd, tips, værktøjer samt en tjekliste til, hvordan du bedst muligt kan modtage og fastholde unge medarbejdere i fritidsjob.

Læs mere om onboarding af fritidsjobbere
Viden og baggrund

Seniorpolitik

Formålet med at lave en seniorpolitik er at indgå en individuel aftale med den enkelte medarbejder om, hvordan de sidste år på arbejdsmarkedet bedst planlægges af hensyn til både medarbejderen og virksomheden.

Læs om seniorpolitik

Sådan kommer du i gang med at tage socialt ansvar

Gratis værktøj: Find opgaverne

Brug opgaveværktøjet og få et overblik over, hvilke opgaver din virksomhed har, og hvilke kompetencer det kræver for at løse dem.

Gå til opgaveværktøjet

Guide: Brug jobcentret optimalt

Et godt samarbejde med dit lokale jobcenter styrker din forretning både ift. tilknytning og rekruttering. Læs Cabis guide til, hvordan du kan bruge jobcentrets service optimalt.

Gå til guiden

Bliv klogere på S'et i ESG

Når du rekrutterer ledige med udfordringer, bidrager du samtidig til at styrke din virksomheds data på S'et i ESG. Og det kan være meget værdifuldt for virksomheden.

Læs vores ESG-tema

SPØRG CABI

Vil du vide mere om, hvordan virksomheder kan tage socialt ansvar?

Så tag en snak med Cabi.
Vi hjælper virksomheder med at tage socialt ansvar og gøre det til en god forretning både for medarbejderne og bundlinjen. 

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på Finansloven |