Praktikforløb blev den snorlige vej til arbejdsmarkedet

En skæv døgnrytme kan være en hindring for at tage en uddannelse eller at finde plads på et arbejdsmarked, der som regel defineres fra klokken 8 til 16. Men projektet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster har bevist, at den simple løsning blot ligger i at finde det rette match mellem borgerens og virksomhedens behov.

Dagen begynder altid først omkring kl. 13 for 23-årige Rasmus. På dette klokkeslæt begynder han at vågne og er meget produktiv i løbet af eftermiddagen og aftenen. Når andre går i seng og stiller vækkeuret, er Rasmus stadig fuld af energi.

”Hvis jeg går i seng kl. 22, ligger jeg og vender og drejer mig til kl. 5-6 om morgenen, hvor jeg endelig falder i søvn. Og så kan det være svært at passe sin skole eller et arbejde,” fortæller Rasmus, der altid har lidt af den svære søvnforstyrrelse.

”I skolen blev der bare sagt, at jeg skulle tage mig sammen og stå op. Men det kan jeg ikke bare, så jeg er droppet ud af flere uddannelser og har ikke kunnet holde på et fast job,” husker Rasmus.

Derfor var han i begyndelsen også kritisk over for hjælpen til at finde et arbejde fra Jobcenter Lolland, men virksomhedskonsulenten forstod hurtigt, at Rasmus havde brug for et aften- eller natarbejde. Det forvandlede Rasmus’ problem med en skæv døgnrytme til den direkte vej i praktik og siden et job på aftenholdet hos RewAir i Nakskov.

Vilje over eksamensbevis

RewAir fremstiller glasfiberkit med otte mand fordelt på dag- og aftenhold. I det ufaglærte arbejde er det ikke så vigtigt, at man kommer med karakterbogen i hånden til jobsamtalen.

”For mig handler det om din indstilling til arbejdet. Det afgørende er om din motivation, og at du har lyst til at udføre et godt stykke arbejde for vores virksomhed,” forklarer Michael Raahauge, der er produktionsleder hos RewAir og chef for Rasmus.

”I RewAir stiller vi høje kvalitetskrav til vores produktion. Vi servicerer en industri af meget høj værdi, der skal være sikker på holdbarheden af vores produkter, covere og afdækning. Det kræver stor præcision og vilje til præcision blandt medarbejderne, og det er ikke eksamensbeviset, der afgør, om du har viljen til det,” tilføjer Michael. Han understreger, at RewAir har ansat flere medarbejdere efter praktikforløb formidlet gennem Jobcenter Lolland.

Rasmus havde netop viljen, for hans mål med praktikken var at opnå en fast ansættelse.

”Du bliver let stresset af at være på kontanthjælp på grund af kravene fra Jobcenteret, og fordi du ikke ved, om du kan betale dine udgifter næste måned. Det ville jeg væk fra og have et job,” fortæller Rasmus.

Hurtigt fastansat

I praktikforløbet blev Rasmus oplært i de forskellige dele af produktionen. Han mindes en hård uge, hvor den anden produktionsleder, Birgitte, rendte i hælene på ham, både for at garantere Rasmus’ sikkerhed og kvaliteten i produktionen.

”Men det var det værd. Jeg vidste jo, at det kun var et spørgsmål om tid, før jeg fik lov at stå på egne ben og køre produktionen,” fortæller Rasmus.

”Uanset hvem vi ansætter, skal vedkommende igennem et oplæringsforløb. Når vi tager en borger i virksomhedspraktik gennem Jobcenteret, bruger vi tiden på at lære ham op. Hvis han har den rette indstilling til arbejdet, som Rasmus havde, vil vi gøre, hvad vi kan for at ansætte ham,” siger Michael.

Blot halvvejs igennem praktikforløbet blev Rasmus fastansat hos RewAir, hvor han nu arbejder på fuld tid på aftenholdet fra mandag til torsdag. Senest har RewAir haft et praktikforløb med en borger, der startede få timer om ugen, og som nu er på vej op på fuld tid. Målet er, ligesom med Rasmus, at fastansætte ham på sigt.

Rasmus ruller glasfiberen ud og afmåler sirligt stykkerne. Senere skal de sorteres og pakkes.

”Jeg er rigtigt glad for at være hér og for at have et arbejde. Det giver så meget til hverdagen at mærke sammenholdet og være en del af noget,” siger Rasmus næsten sentimentalt, inden han afslutter:

”Det er et sted, hvor jeg godt kunne tænke mig at blive. Det kan være nogle lange dage fra kl. 14 til 23, men det er lykkedes at finde et job, der passer til min skæve døgnrytme – og så er det jo luksus at have tre dages weekend.”