SVAR

Refusion ved sygefravær

Hvis medarbejderen er sygemeldt og får løn under sygdom, har virksomheden i udgangspunktet ret til refusion fra kommunen.

Kontakt altid dit lokale jobcenter for vejledning i den konkrete situation. Læs her som forberedelse, inden du kontakter jobcentret.

Hvis du udbetaler løn under sygdom til en medarbejder, der er berettiget til sygedagpenge fra kommunen, har du en ret til refusion af sygedagpengene efter arbejdsgiverperioden, som består af de første 30 kalenderdage af fraværet.

Refusionen gives i form af sygedagpenge i de første 22 uger. Derefter skal der tages stilling til, om sygedagpengene kan forlænges. Hvis ikke den sygemeldte er berettiget til en forlængelse, vil virksomheden efter den 22. uge være berettiget til refusion svarende til ressourceforløbsydelse.

Der ydes refusion, indtil medarbejderen har mindre end fire timers fravær.

Sådan gør du

Det er obligatorisk for alle arbejdsgivere og a-kasser at indberette syge- og barselsdagpenge via Nemrefusion på virk.dk. Vær opmærksom på, at frister og vilkår er afhængig af ansættelsesforholdet.

Anmeldelse skal ske senest fem uger efter første sygedag. Det er vigtigt, at fraværet anmeldes rettidigt til kommunen. Anmeldes det for sent, kan man miste retten til refusion helt eller delvist. Du skal også anmelde sygdommen, hvis din medarbejder skal have sygedagpenge fra kommunen.

Der er ingen sammenhæng mellem anmeldelse af sygedagpengerefusion og muligheden for assistance fra jobcentret til fastholdelsesaktiviteter ved medarbejderes sygdom. En anmeldelse her er udelukkende med henblik på økonomisk refusion. Kontakt jobcentret direkte, hvis der er behov for anden hjælp.

✓ MERE VIDEN

Der er ret til refusion i arbejdsgiverperioden, hvis der er indgået en § 56-aftale, og sygdommen er omfattet af aftalen. Læs mere om §56

Læs mere om de almindelige betingelser for ret til sygedagpenge

Hent skabeloner til prioriteringsskema og fastholdelsesplan på siden her

Find dit lokale jobcenter 

Relaterede svar

Mulighedserklæring
Mulighedserklæringen er lægeattest, der kan hjælpe virksomheden med at fastholde eller bringe medarbejderen tilbage til arbejdet. Den viser blandt andet, hvilke opgaver medarbejderen kan løse på trods af sin sygdom
Jobcentrets opfølgningssamtaler
Jobcentret skal lave opfølgning på medarbejderes sygdom senest otte uger fra første fraværsdag. Læs om fordelene ved opfølgningssamtalen.
Fast track
Fast track er en mulighed for at få jobcentret tidligere på banen, hvis der er risiko for, at din medarbejder vil være syg i en længere periode. Fast track giver bedre mulighed for at fastholde medarbejderen.
Kontakt os
Brug for at blive klædt endnu bedre på, inden du kontakter jobcentret? Tag fat i os, det er gratis!
Metode og værktøj

Når du vil forebygge eller fastholde

Vil du fastholde medarbejdere på arbejdspladsen på trods af sygdom, nedskæringer eller omorganiseringer? Eller vil du forebygge arbejdsskader som nedslidning og stress?

Få overblikket
Metode og værktøj

Indslusning og rekruttering

Vil du hjælpe en person tættere på arbejdsmarkedet og samtidig få løst konkrete opgaver? Eller har du generelt behov for vejledning og hjælp til at rekruttere medarbejdere?

Få overblikket