Løntilskud og ansættelse af ægtefælle

Spørgsmål: 

Jeg ejer 15% af virksomheden. Jeg har læst, at man ikke må ansætte sin ægtefælle med løntilskud. I mange sammenhænge benyttes grænsen på 25% ejerandel, da dette anses som bestemmende indflydelse. Er det også 25% ejerandel, der er afgørende for, om man kan ansætte sin ægtefælle med løntilskud? 

Svar (30.4.2024):

Det er korrekt, at en person ikke kan få tilbud om ansættelse med løntilskud hos en privat arbejdsgiver, hvis virksomheden ejes af personens ægtefælle, registrerede partner eller samlever. Det fremgår af bekendtgørelse nr. 1216 af 1/1 2024. 

Spørgsmålet er så, om en person, som ejer 15% af en virksomhed, må betragtes som ejer af virksomheden. Dette er formentlig ikke tilfældet, da det som udgangspunkt kræver afgørende indflydelse. I bekendtgørelse nr. 1176 af 20. september 2023 § 2 defineres "afgørende indflydelse" således:

"Afgørende indflydelse foreligger, hvis medlemmet eller dennes ægtefælle alene eller sammen med nærmeste familie, jf. stk. 4, er indehaver af

1) mindst 50 % af selskabskapitalen,

2) mindst 50 % af selskabskapitalens stemmeværdi,

3) en bestemmende andel af selskabets kapital, eller

4) en bestemmende andel af stemmerne i selskabet.

Stk. 4. Som "nærmeste familie" i stk. 3 anses pågældendes eller ægtefællens børn, børnebørn, forældre, bedsteforældre og søskende."

Det kan anbefales at henvende sig til jobcentret for at få det nærmere afklaret. Det er jobcentrets ansvar, at reglen overholdes.

Læs mere om reglerne for ansættelse med løntilskud under Cabis lovstof i teksten Løntilskud.

Lovstof

Find information om love og regler, der vedrører det rummelige arbejdsmarked og den aktive beskæftigelsesindsats. Se spørgsmål og svar på udvalgte dilemmaer.

Læs mere