Gode råd til virksomheder, der vil ansætte veteraner

Per Tony Frederiksen er Service Manager i Hydrema i Støvring. En virksomhed, som udvikler, producerer og markedsfører højteknologiske entreprenørmaskiner, udstyr og mineryddere. Hydrema har haft veteraner ansat siden 1998. Siden 2017 har virksomheden haft 40 veteraner igennem, og pt. har de 15 ansat.

På baggrund af Hydremas mangeårige erfaring med at have veteraner ansat giver Per Tony Frederiksen her sine gode råd til andre virksomheder, der ønsker at ansætte veteraner:

Veteraner kan både arbejde selvstændigt og i hold
I Hydrema oplever Per Tony Frederiksen, at veteraner er meget resultatorienterede. Er de færdige med deres egen opgave, er det helt naturligt for dem at hjælpe kollegerne med at nå i mål med deres opgaver.

Få veteraner til at indgå på lige vilkår med alle andre ansatte
Når en veteran bliver ansat i Hydrema, får vedkommende ikke et særligt introprogram. Per Tony Frederiksen understreger, at det er vigtigt, veteraner behandles som alle andre ansatte helt fra dag ét. Det får dem også til at føle sig som en del af holdet fra start.

Tænk i, at veteraner kan løse en bred vifte af opgaver
De veteraner, Hydrema har ansat, løser meget forskelligartede opgaver. Det gælder alt lige fra forefaldende arbejde, rengøring, montagejobs, lagerarbejde og til marketingsopgaver. I marketingsteamet har Hydrema en veteran ansat, der har gennemført en marketingsuddannelse til trods for, han har diagnosen PTSD. Veteranen er ansat på lige vilkår med alle andre i teamet.

Ansæt gerne mere end én veteran
Ifølge Per Tony Frederiksen kan det gøre en forskel for veteranerne, at de har hinanden, og at de kan bruge hinanden i det daglige. Han fremhæver også, at man som virksomhed kan gøre det til en del af sin CSR-politik at ansætte veteraner og skilte med det på sin hjemmeside.

Tilrettelæg eventuelt arbejdet, så der ikke er stramme deadlines
For at undgå et unødvendigt arbejdspres, der kan føre til stressede situationer, gør Hydrema nogle gange det, at de giver veteranerne opgaver, der relaterer sig til den næste opgaveløsning. Det kan være opgaver, der fx ligger en uge frem.

Tag hensyn til veteraner med PTSD
Per Tony Frederiksen opfordrer andre virksomheder til at tage visse hensyn til veteraner med PTSD. Blandt andet skal man ikke opsætte skarpe deadlines, placere dem i små lukkede rum eller generelt lave en arbejdsstation, hvor der er gennemgående trafik fra det øvrige personale. Det kan forstyrre. Derudover er det vigtigt at være forsigtig i starten og lade veteranen tage tingene i sit eget tempo.

Brug veterancentret og -koordinatorerne
Når Hydrema har brug for arbejdskraft, tager de gerne kontakt til veterancentret, som kan hjælpe med at finde en veteran, der matcher virksomheden. Hydrema søger også gerne viden hos veterankoordinatorer om veteranerne.

Gør det ikke til raketvidenskab at ansætte veteraner
Man skal ikke gøre det mere kompliceret, end det er, at ansætte veteraner. Per Tony Frederiksen fremhæver, at hvis man behandler folk anstændigt, får man i en veteran en loyal og utroligt dedikeret medarbejder.

Derfor skal du ansætte en veteran

Vi har samlet en masse viden og inspiration til dig, der vil ansætte en veteran.

Læs mere