Ekspert i sygefravær: ”Vi skal blive ved med at lære af hinanden”

Arbejdet med sygefraværet er komplekst og mangesidet, og derfor skal virksomhedsledere, eksperter og kommuner udveksle erfaringer, så håndteringen af sygefravær hele tiden udvikler sig, mener ekspert.

Godt 400 repræsentanter fra virksomheder, kommuner og organisationer deltog, da Cabi og Ledernes Hovedorganisation i maj holdt to konferencer om sygefravær i henholdsvis Aarhus og København, og ifølge chefkonsulent hos Cabi, Birgitte Poulsen, var det to vellykkede dage.

”Vi er hver uge i kontakt med adskillige virksomheder, og vi oplever, at arbejdet med sygefraværet ude på arbejdspladserne er meget komplekst, og vi har brug for at lære af hinanden. Målet med de her konferencer har derfor været at samle virksomhedsledere og eksperter, som kunne give ny viden, inspiration og værktøjer til, at andre kan arbejde med at få sygefraværet ned og trivslen op,” siger Birgitte Poulsen.

Selvstændige har samme udfordringer som globale virksomheder

Her blev der bl.a. fokuseret på emner som stress, mobning og hvad virksomheder kan gøre, når medarbejdere kommer tilbage efter kritisk sygdom.

Birgitte Poulsen fortæller, at deltagerne på konferencerne har været både offentlige og private virksomheder af alle størrelser samt organisationer som Arbejdstilsynet og KL.

”Deltagerne har været alt fra en privatpraktiserende tandlæge til store virksomheder, som opererer globalt, så det siger mig, at det her er et emne, som er vigtigt, for alle typer af virksomheder,” siger Birgitte Poulsen.

Ifølge Danmarks Statistik har en gennemsnitlig dansk lønmodtager 8,3 fraværsdage på grund af sygdom. Det er ikke i sig selv alarmerende, men der er alligevel brug for at holde et vågent øje med sygefraværet, forklarer Birgitte Poulsen.

”Vi skal ikke have et sygefravær på nul, for det kan ikke lade sig gøre. Men vi ved, at en betragtelig del af sygefraværet har rod i arbejdsmiljøet, og det kan vi gøre noget ved. Stress er en voksende udfordring, nogle steder er der problemer med mobning, og vi skal være bedre til at tage imod og fastholde medarbejdere, når de kommer tilbage fra sygdom. Det er nogle af de emner, som vi er meget optagede af,” siger Birgitte Poulsen.

Mere inspiration

Læs mere om, hvordan I forebygger og håndterer stress

Download vores e-bog om forebyggelse af stress

Ved du, hvad sygefravær koster din virksomhed? - Prøv vores sygefraværsberegner

Vi har samlet præsentationer fra konferencerne - Download dem her