Case: Sproget udvikler sig på arbejdspladsen

For to et halvt år siden flygtede Anton fra Syrien til Danmark, hvor han efter kort tid fik job hos V2 Tobacco i Silkeborg. Efter sprogskolen er hans danskniveau blevet yderligere udviklet på arbejdspladsen.

Gitte Olesen og Khaled Aljeez, V2 Tobacco

”Jeg har møder mange flygtninge, som ikke kan tale dansk, selvom de har været her længe, og jeg siger altid, at de skal finde en praktik.” Sådan siger Anton, der egentlig hedder Khaled Aljeez. Han er 28 år og ansat i produktionen hos V2 Tobacco i Silkeborg, som fremstiller snustobak til hele verden.

Her har han været i to år, og på den tid er der sket store fremskridt for Anton. Han begyndte med tre måneders praktik hos V2 Tobacco, men han fik her at vide, at de ikke kunne ansætte ham, med mindre han lærte dansk.

Derfor knoklede Anton på med sprogskolen, og kort efter ringede de fra V2 Tobacco og spurgte, om han havde lært dansk. Det havde han, så han blev ansat i produktionen. Og de danskkundskaber, han havde lært på sprogskolen, blev yderligere udviklet, da han begyndte i arbejde.

Arbejde og sprogskole er vidt forskelligt

”Det var først, da jeg kom her, at jeg lærte sproget rigtigt, fordi vi snakker sammen hele tiden, når vi arbejder. Det er noget andet end at gå i skole,” siger Anton.

Det kan fabrikschef Gitte Olesen skrive under på:

”Der er virkelig sket meget, siden Anton startede hos os, og det har også været en øjenåbner for os, at sproget udvikler sig meget ved at være på arbejdspladsen. Du er måske på sprogskolen fire timer om dagen, men bagefter har du ikke nogen at snakke med. Her taler vi jo sammen, både mens vi arbejder, og når vi holder pause,” siger hun.

For Anton går det nu så godt hos V2 Tobacco, at han for nylig gennemførte et AMU-kursus som teknisk assistent. Det fik han, fordi han nu er så god til sit job, at han også kan hjælpe nye i gang.

Det var et svært kursus for Anton at gennemføre, fordi der var en del læsestof, men Gitte Olesen forklarer, at V2 Tobacco altid sender to medarbejdere på kursus sammen. På den måde kan de hjælpe hinanden, og det var en god støtte for Anton.

Drop parabolen

Selvom Anton i dag er god til dansk, er sproget noget, der endnu giver udfordringer, og som han stadig øver sig på. Og han har et godt tip til andre, som kæmper med sproget:

”De flygtninge, jeg kender, har alle sammen købt et fjernsyn og en parabol, så de kan se arabisk tv. Det har jeg ikke. Jeg ser kun dansk tv og hører dansk musik,” fortæller Anton.