Carlsberg Danmark åbner igen dørene for veteraner

Jobsnak, kander med kaffe og et par tallerkener med croissanter. Det satte scenen for en hyggelig og givende dag hos Carlsberg Danmark, som i efteråret åbnede dørene i 1,5 time for landets tidligere udsendte. Og i uge 9 gør de det igen.

For Carlsberg Danmark er det vigtigt at gøre noget for samfundet omkring dem. Både når det gælder bæredygtighed, kultur og mennesker.

Derfor var der ikke megen tøven, da Cabi startede konceptet Briefing & Kaffe i efteråret sidste år. Carlsberg Danmark ville være med. Og med otte besøgende og et væld af gode samtaler gav dagen så fint et udbytte, at virksomheden gør det hele igen i uge 9. Nu også i Jylland.

Uformel snak om hverdagen i Carlsberg Danmark

Det er et par uger efter efterårsferien, 2019. Solen skinner, og i de historiske bygninger i Carlsberg Danmark er der en helt særlig stemning. De har inviteret tidligere udsendte, som kunne have en interesse i at arbejde hos dem, på besøg. Uden at vide, hvad de skulle forvente, for det var første gang, Cabi afholdte konceptet Briefing & Kaffe i virksomheder over hele landet.

Talent Acqusition Specialist fra Carlsberg Danmark, Karina Lynge Liltarp, har hørt om arrangementet gennem sit netværk og tænkte, at det kunne være relevant for dem at deltage. Målet med dagen er ikke at udfylde ledige stillinger, men at gøre veteranerne kloge på, hvad Carlsberg Danmark er for en størrelse, og hvilke jobmuligheder, der kunne være på sigt.

Dagens program lød på et oplæg fra medarbejderen Stefan, som er tidligere udsendt og har en baggrund med 16 år i Forsvaret. Han fortalte om sin rejse mod det civile arbejdsmarked, hvor han nu har arbejdet som teamleder i Carlsberg Danmark i et år. Herefter giver Karina indsigt i Carlsberg Danmark som brand og arbejdsplads. Efter disse oplæg var der plads til dialog, hvilket deltagerne i høj grad benyttede.

Derfor gik dagen over al forventning, fortæller Karina:

”Det var en dejlig uformel og rigtig hyggelig formiddag. Otte veteraner deltog, hvilket jo var skønt. Vi serverede kaffe og croissanter, og så gik snakken derfra. Veteranerne havde virkelig gode spørgsmål med, som vi fik taget i plenum. Blandt andet spurgte en deltager om, hvordan vi havde det med, at han/hun havde PTSD. Det fik vi en god dialog om.”

Det er nogle profiler, som har nogle rigtig gode kompetencer, som sagtens kan omsættes til vores hverdag. Vi skal bare hjælpe dem med at få dem afkodet og omsat til et erhvervssprog.

Karina Lynge Liltarp, Talent Acqusition Specialist i Carlsberg Danmark

God dialog sætter refleksioner i gang hos deltagerne

På dagen deltager mange forskellige typer af tidligere udsendte. Her er både stor diversitet i alder, køn, kompetencer og baggrund. Fra Forsvaret har deltagerne kompetencer fra deres tid som sergenter, officerer, logistiskmedarbejdere, mellemledere og ledere.

Alligevel er der dele af jobsøgningsprocessen på det civile arbejdsmarked, som alle deltagere har svært ved, fortæller Karina:

”Vi snakkede om, at jobsamtaler kan være svært for dem. For hvordan besvarer man nysgerrige spørgsmål om tidligere udsendelser, når man sidder over for en eventuelt kommende arbejdsgiver? Her snakkede vi om, at man som veteran bliver nødt til at håndtere nysgerrige personer på en god måde. At man ikke nødvendigvis skal give detaljer men i stedet have fokus på de kompetencer, man har udviklet ud fra sine oplevelser som udsendt.”

Veteraner kan ikke sættes i én samlet kasse

Til mødet med de tidligere udsendte havde Karina ingen jobliste med. Hun havde heller ikke bedt veteranerne om at tage et CV med. Og det er der en helt speciel grund til:

”Deltagerne spurgte om, hvilke jobs de kan få hos os. Hertil svarede jeg, at det kommer jo helt an på, hvilke kompetencer, I har, og hvad I gerne vil. Vi skal finde ud af, hvad I kan. Alle vores stillinger bliver slået op online, så det har vi henvist til. Flere har også kontaktet os bagefter og fået feedback på ansøgning og CV. Det hjælper vi gerne med.”

Generelt er Karina ikke glad for den måde, tidligere udsendte bliver behandlet, når de skal ind på det civile arbejdsmarked. Ifølge hende er der en tendens til generalisering, som putter veteranerne i to kasser. På den ene står der lagerfolk. På den anden er der skrevet chauffører. Det er ikke optimalt, mener hun. Desuden har hun ikke lyst til at give veteraner særbehandling over for andre ansøgere:

”Man kan ikke skære alle over en kam. Tidligere udsendte er ligeså forskellige som alle andre. Det er nogle profiler, som har nogle rigtig gode kompetencer, som sagtens kan omsættes til vores hverdag. Vi skal bare hjælpe dem med at få dem afkodet og omsat til et erhvervssprog. Vi skal passe på med at gøre gruppen til nogle mennesker med særlige behov. Som udgangspunkt er veteraner jo hele og fine mennesker som alle mulige andre, hvor man skal se på deres kompetencer og derfra finde den rigtige stilling til dem.”

Da de otte deltagere skulle give feedback på dagens arrangement, var dette også en pointe, de lagde vægt på. De havde netop haft en god oplevelse hos Carlsberg Danmark, fordi de ikke følte, de blev sat i en boks, hvor deres jobfunktion var forudbestemt.

Gentager succesen i uge 9

Carlsberg Danmark har endnu ikke ansat nogle af de otte deltagere. Men flere af dem har været i kontakt med hende siden, og hun hjælper løbende, hvor hun kan.

Derfor har Karina og Stefan modet på at prøve kræfter med Briefing & Kaffe hos Carlsberg Danmark igen. Denne gang bliver det i uge 9, men på to forskellige dage. Den ene i Valby og den anden i Fredericia. Her glæder Karina sig især til arrangementet i Fredericia, da det er en oplagt mulighed for mere tekniske profiler at deltage.

Konceptet bliver dog det samme. Kaffe, croissanter, oplæg og dialog. Og uden en medbragt jobliste.

3 gode råd fra Carlsberg Danmark: Derfor skal du som virksomhed deltage i Briefing & Kaffe

1. Prøv det – det er en unik mulighed for at møde spændende profiler. Det er desuden en let måde at åbne din virksomhed på, da det kun kræver kaffe, kage og en smule af din tid. Udnyt den mulighed det er, at der kommer profiler, som gerne vil din virksomhed.

2. Tænk bredt og i flere forskellige type af stillinger. Tidligere udsendte kan meget mere end at være lagerfolk eller chauffører.

3. Vær åben og ærlig. Giv svar på de spørgsmål, som veteranerne kommer med. Vær også forberedt på, at der kan komme mange forskellige typer af spørgsmål – også af den svære slags. Åbenhed og ærlighed giver uden tvivl den bedste dialog.

Briefing & Kaffe: Uformelt møde mellem virksomhed og tidligere udsendte

- Konceptet er skabt af Cabi i projektet ”Fra brændpunkt til beskæftigelse – veteraner i job” i 2019

- Formålet er at skabe en plads til et uformelt møde mellem virksomheder og veteraner, som ønsker en plads på det civile arbejdsmarked. Det kan være veteraner, der enten er ledige eller ønsker at komme videre fra sit nuværende job

- De deltagende virksomheder vælger selv, hvilken dag i den udvalgte uge, de ønsker at åbne dørene i 1,5 time. Som virksomhed kan du have konkrete stillinger med eller blot have fokus på at fortælle om hverdagen i din virksomhed og dermed gøre dig attraktiv over for potentielt kommende medarbejdere

- Cabi sørger for markedsføring af begivenheden - både henvendt til virksomheder og veteraner via netværk, hjemmeside, pressearbejde og sociale medier

- I 2019, i uge 44, deltog 18 virksomheder landet over i konceptet. Briefing & Kaffe afholdes igen i uge 9, og stort set alle virksomheder ønsker at deltage igen, og der er også kommet nye virksomheder til.

Læs mere om Briefing & Kaffe her, se de tilmeldte virksomheder her eller meld din virksomhed til her. Deadline for virksomhedstilmelding er d. 17. januar 2020.

Følg"Fra brændpunkt til beskæftigelse - veteraner i job" på Facebook!

Dette er stedet at mødes, hvis du har interesse i veteran-området. Måske er du ledig veteran og leder efter dit næste civile job? Eller måske arbejder du i en virksomhed, der mangler kvalificeret arbejdskraft?

Find Facebook-siden "Fra brændpunkt til beskæftigelse - veteraner i job", og klik "følg"!

-

Har du spørgsmål til konceptet Briefing & Kaffe?

Hiv fat i projektets leder, Ea Nielsen, og bliv klogere. 

Portrætbillede Ea Nielsen