Undgå arbejdsulykker og -skader

Sikkerhed er et vigtigt tema på alle arbejdspladser i Danmark. Arbejdsmiljølovgivningen gælder også for nydanskere i praktik eller løntilskud. Men det kan kræve en særlig indsats at sikre, at sikkerhedsprocedurerne bliver forstået, når det gælder medarbejdere, der stadig er ved at lære det danske sprog.

undefined

Vidste du, at medarbejdere med anden etnisk baggrund oftere kommer til skade end andre medarbejdere på arbejdspladsen?

Op til fem gange øget risiko

Medarbejdere, der kommer fra ikke-vestlige lande udenfor EU, er over 30 år og arbejder i en lavrisiko-sektor har op til 5 gange så høj risiko for arbejdsulykker (sammenlignet med danskere i samme alder og sektor).

Det viser en undersøgelse Work injuries among migrant workers in Denmark, som Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har foretaget i 2016.

Samtidig viser tal fra Arbejdstilsynet, at det er inden for det første år, at langt de fleste ulykker sker.

Derfor er det vigtigt at sætte fokus på sikkerheden allerede fra første arbejdsdag.

Sådan griber du sikkerheden an

Det er ikke sikkert, at den nye kollega kommer fra en arbejdskultur med samme holdninger til sikkerhed, som I har i jeres virksomhed.

Denne korte film giver konkrete svar på, hvorfor sikkerheden er så vigtig:

Vis filmen for den nye kollega og sæt fokus på sikkerheden allerede fra den første dag (find også filmen på engelsk, arabisk, persisk og tigrinya).

Du kan også lave tjeklister, demonstrere sikkerhedsprocedurer, forklare om et sikkert arbejdsmiljø eller hvad, der nu er centralt for at løse opgaver på jeres arbejdsplads.

> Otte tips til sikkerhed på arbejdspladsen

 

Korrekte løft og andre let-forståelige instruktioner

På kampagnesiden Do i RIGHT finder du en række simple og let-forståelige printmaterialer og korte film, som kan hjælpe nye medarbejdere til at forebygge ulykker og skader på arbejdspladsen.

Se fx kort instruktion til, hvordan man løfter rigtigt:

Materialerne er udarbejdet af branchearbejdsmiljørådet BAR Handel, og omfatter også korte instruktioner til at bruge fx kartonknive, stiger og kemiske stoffer.

Brug videoer og plakater om sikkerhed i hverdagen

Vis de korte videoinstruktioner for den nydanske medarbejder og hent printmaterialer, som I kan udlevere eller hænge op på væggen, på doitright.nu.

Her kan du også hente en oversigt over de mest almindelige sikkerhedstavler, som den nydanske kollega kan støtte sig op ad i hverdagen:

undefined

I værktøjskassen til nydanskere kan oversigten hentes på flere sprog (engelsk, , arabisk, persisk eller tigrinya).

Mere viden om sikkerhed inden for jeres branche

Du kan hente mere viden om branchespecifikke arbejdsmiljøudfordringer hos et af de andre branchearbejdsmiljøråd inden for fx Bygge & Anlæg, Industrien, Jord til Bord, Service- og Tjenesteydelser, Social & Sundhed og Transport & Engros

Se flere gode eksempler:

Du kan hente mere viden og gode instruktioner på de forskellige BAR'ers hjemmesider, som er relevante for jeres branche.

Se oversigt over alle Branchearbejdsmiljøråd (BAR'er)

Forebyggelsespakker

I kan også dykke ned i de brancherettede forebyggelsespakker, Arbejdstilsynet tilbyder.

Her får I udførlige instruktioner til et sundere og mere sikkert arbejdsmiljø inden for bestemte brancher (fx bygge og anlæg, daginstitutioner, hjemmepleje, elektronik, frisører, hospitaler og tekstil).

Se forebyggelsespakker (Ankestyrelsen)