Match mellem ønsker og lokale jobmuligheder

Nydanskeres kompetencer og ønsker passer ikke altid til, hvad der kan lade sig gøre på det lokale jobmarked. Få enderne til at mødes samtidig med, at du fastholder gnisten.

"Jobcentret er et sted, hvor der ikke bliver lyttet til folk. De spørger, hvad du godt kan tænke dig, og når du svarer, siger de: Nej, du skal herhen i stedet. Hvis de allerede ved det på forhånd, hvorfor siger de det så ikke?"

- Uddrag af interview med flygtning

Fokus på to plan

Som sagsbehandler skal du arbejde på to plan for at få nydanskere i job: For det første skal du have fokus på hurtigste vej til selvforsørgelse. For det andet skal du kompetenceafklare for at finde det job, som passer bedst til den enkeltes evner. Det skal du gøre uden at slukke for drømmen om at komme videre til næste job.

Men der kan være langt mellem drøm og virkelighed, hvis en mand drømmer om at bruge sine kompetencer som landmand, mens hurtigste vej i job peger på lagerarbejde.

Det er de ender, du skal have til at mødes uden at tage modet og handlekraften fra nydanskeren. Det kræver bl.a. at du strukturerer din samtale rigtigt og viser vejen til, hvordan man med et lagerjob som første skridt, stadig kan bevæge sig i retning af drømmejobbet.

Redskaber og gode råd

Cases