Nydanskere og integration på arbejdsmarkedet

På mange arbejdspladser er mennesker, der er kommet til Danmark som flygtninge eller immigranter en værdsat del af medarbejderstaben. Desværre er der også en del, som har svært ved at få og fastholde et job. Det kan der være mange grunde til. Men heldigvis er der også mange løsninger, som kan hjælpe flere i job.

Sammen med virksomheder, kommuner og nogle af dem, for hvem det er lykkedes at få et job, har Cabi her udviklet og samlet viden og værktøjer til alle jer, som har en rolle i forhold til at få integration på arbejdsmarkedet til at lykkes.

På disse sider finder du fx gode råd til samarbejdet mellem virksomheden og jobcentret, små film om at træne dansk på arbejdspladsen, nyttig viden om kulturmøder og samarbejde og meget mere.

Siderne er inddelt i tre områder:

Værktøjskasse til virksomheder

Her har vi samlet viden og værktøjer, som kan bruges i praksis ude på virksomhederne.

undefined

Værktøjskasse til kommuner

Her finder du viden og værktøjer, som er lavet specifikt til sagsbehandlere og virksomhedskonsulenter i jobcentre og andre steder, hvor man arbejder med integration på arbejdsmarkedet.

undefined

Værktøjskasse til jobsøgende nydanskere

Her har vi samlet information om at søge job i Danmark og om at være på en dansk arbejdsplads. Værktøjerne er tilgængelig dansk, engelsk, arabisk, persisk og tigrinya og er målrettet de nydanske borgere, som søger job eller praktik på en dansk arbejdsplads.

undefined

 

Case: Youtube og gåpåmod hjælper Yosef med at lære dansk

Yosef Salmo er frisk ung mand på bare 20 år, der er flygtet fra Syrien. Motivationen stråler ud af hans øjne – han vil skabe sig et liv i Danmark. Yosef har været opsøgende i at skabe et socialt netværk med danskere. Igennem sociale relationer har Yosef hurtigt lært at begå sig på dansk, og har også skaffet sig et fast arbejde som gulvsliber og gulvlægger hos virksomheden Sandpapir i Aarhus.  

Yosefs chef fortæller, at Yosef hurtigt faldt til blandt de andre kolleger i virksomheden, og at han bestemt ikke var bange for at kaste sig ud i det danske sprog, selvom det var nyt for ham. Det var faktisk svært at få ham til at tie stille, fordi han snakker hele tiden. Han prøver sig bare frem ved at snakke med sine kollegaer, og han finder også god hjælp til sit job og sprog via videoer på Youtube.

Yosef er en udadvendt ung mand, som har et stort gåpåmod for at blive dygtig til sit arbejde og til at lære dansk. Han er meget vellidt af sine kolleger, og ansættelsen af Yosef har været så stor en succes, at hans chef har indgået endnu en aftale om at få en flygtning ind i virksomheden.

Mere viden om nydanskere og beskæftigelse?

Her kan du læse mere om aktører og projekter, der arbejder med at hjælpe nydanskere i job samt finde udgivelser og andre materialer om emnet:

> Gå til Materialer og links